Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Artikkelit

Voinko joutua palauttamaan saamaani perintöä

Artikkelissa selvitetään tilanteita, joissa voi joutua palauttamaan vastaanotettua perintöä. Tilanteet vaihtelevat sen mukaan onko perittävät tehnyt testamenttia ja onko hänellä rintaperillisiä. Perinnön palauttaminen voi tulla arvioitavaksi myös silloin, jos kuolinpesä osoittautuu ylivelkaiseksi. Ennakkoperintö Perintökaaren järjestelmän lähtökohtana on rintaperillisten tasajaon periaate. …

Meluhaitta asunnossa

Asunto-osakeyhtiössä asukas voi joskus kokea meluhaittaa asunnossa. Melua voi syntyä muun muassa naapureiden toiminnasta, ympäristöstä kantautuvasta liikenteestä tai taloyhtiön alakerrassa sijaitsevasta ravintolasta. Joskus voi olla niin, että naapurin virheellisesti ilman äänieristystä asentama parketti saattaa aiheuttaa kopinaa, joka kantautuu alakerran asuntoon …

Osakasremontin valvontakulut asunto-osakeyhtiössä

Onko yhtiöllä oikeus valvoa osakkaan remonttia, ja kuka vastaa kustannuksista, joita yhtiölle aiheutuu osakasremontin valvonnasta? Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remonttia Asunto-osakeyhtiön osakkaalla on oikeus tehdä muutos- ja kunnostustöitä omassa asunnossaan. Osakkeenomistajan on kuitenkin ilmoitettava työstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai …

Mitä tehdä, jos taloyhtiö ei ryhdy toimenpiteisiin kunnossapitovastuullaan olevien vikojen johdosta?

Taloyhtiöllä on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, jos osakkaan hallitsemassa huoneistossa havaitaan taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia vikoja/puutteita. Usein osakkaan ja taloyhtiön välille saattaa syntyä erimielisyyttä siitä, kenen vastuulle huoneistossa havaittu vika/vaurio kuuluu sekä miten ja missä laajuudessa se korjataan. Tässä artikkelissa käymme läpi …

Oikeus henkilökohtaiseen vapauteen

Korkein oikeus on 4.3.2024 antanut ennakkopäätöksen rikoksesta epäillyn vangitsemisesta ja vangittuna pitämisestä. KKO 2024:20 Mistä ennakkopäätöksessä on kysymys ja mikä muuttuu. Syyttömyysolettama Suomen rikosoikeudessa syyttömyysolettama on aivan keskeinen rikoksesta epäillyn oikeusturvan tae. Olettaman mukaan jokaista rikoksesta epäiltyä ja syytettyä on …

Ylimääräinen yhtiövastike asunto-osakeyhtiössä

Asunto-osakeyhtiössä voidaan havahtua tilanteeseen, jossa yhtiön käytettävissä olevat varat ja perityt vastikkeet eivät esimerkiksi kustannusten nousun taikka yllättävien hoitomenojen vuoksi riitäkään kaikkien kulujen kattamiseen. Tällaisessa tilanteessa yhtiön voi olla tarpeen kerätä osakkailta tilikauden aikana ylimääräistä yhtiövastiketta. Ylimääräisestä vastikkeesta päättäminen Ylimääräistä …

Isännöitsijän vastuu isännöitsijäntodistuksen sisällöstä

Isännöitsijän vastuu isännöitsijätodistuksen sisällöstä osakkeenomistajalle tulee harkittavaksi erityisesti silloin, kun isännöitsijätodistuksessa olleet tiedot osoittautuvat osakekaupan jälkeen virheellisiksi. Tällaisessa tapauksessa ostaja voi vaatia suoraan korvausta isännöitsijältä joskin yleisempää on, että osakkeiden myyjä vaatii korvausta isännöitsijältä sen jälkeen, kun ostaja on esittänyt …

Kuntotarkastajan vastuu

Kuntotarkastajan toimintaa ja vastuuta ei säätele mikään erityislaki, joten kuntotarkastajan toimintaan ja vastuuseen sovelletaan yleisiä sopimus- ja vahingonkorvausoikeudellisia periaatteita. Sopimusehdot nousevat siten keskiöön arvioitaessa sitä, onko suoritus katsottava asianmukaiseksi vai virheelliseksi. Kuntotarkastajat usein ilmoittavat noudattavansa Asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteistä toimintamallia eli …

Osakkaan oikeus hyvitykseen asunto-osakeyhtiössä

Asunto-osakkeen omistajalla on tietyin edellytyksin oikeus saada yhtiöltä hyvitystä, jos yhtiölle syntyy sen korjaushankkeen yhteydessä säästöä osakkeenomistajan huoneistoon aiemmin tehdystä remontista. Mikä hyvitys? Asunto-osakeyhtiössä osakkaat kattavat pääsäännön mukaan yhtiön menoja aina yhtiöjärjestyksestä ilmenevän vastikeperusteen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että …

Urakkasopimuksen purkaminen

Urakkasopimuksen osapuolilla on oikeus luottaa siihen, että tehty sopimus sitoo kumpaakin osapuolta, ja osapuolet täyttävät omat sopimusvelvoitteensa. Urakoitsijan tärkeimpänä velvollisuutena on sovitun työn suorittaminen valmiiksi. Tilaajan velvollisuutena puolestaan on suorittaa urakoitsijalle urakkahinta sovitun aikataulun mukaisesti. Lisäksi osapuolilla on monia muitakin …

Lapsen elatusvelvollisuus

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen. Lapsen riittävä elatus on vanhempien velvollisuus ja he vastaavat siitä kykyjensä mukaan. Kun vanhemmat ja lapset elävät samassa taloudessa, lapsen elatuksen tarve ja vanhempien välisen elatusvastuun jakautuminen ei tule yleensä arvioitavaksi. Tässä artikkelissa esille tuotavat …

Välitysliikkeen vastuu toimeksiantajalle

Tässä artikkelissa käsitellemme kiinteistövälitysliikkeen vastuuta toimeksiantajalle eli tarkastelemme sitä, missä tilanteissa kiinteistönvälitysliike voi joutua vastuuseen toimeksiantajalleen ja millaisia seuraamuksia välitysliikkeen virheellisestä menettelystä voi aiheutua toimeksiantajaa kohtaan. Tässä käsittelemme nimenomaan välitysliikkeen vastuuta toimeksiantajalleen eli ei toimeksiantajan vastapuolelle. Kiinteistönvälityslain 13 §:ssä on …

Vastuu palovaroittimista rakennuksen omistajalle

Vuoden 2024 alusta tuli voimaan pelastuslakiin muutos, jonka myötä vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy huoneiston haltijalta rakennuksen omistajalle. Siirtymäaika muutokselle on kuitenkin 31.12.2025 asti eli rakennuksen omistajan palovaroittimiin liittyvät velvollisuudet tulevat voimaan 1.1.2026 alkaen. Tämä lakimuutos koskettaa erityisesti taloyhtiöitä …

Lapsen oikeudet avioerossa

Mitä asioita lapsen vanhempien tulee huomioida eron jälkeen? Vanhemmat voivat keskenään sopia kaikista lasta koskevista asioista. Mikäli vanhemmat eivät kykene sopimaan keskenään, niin lasta koskevat asiat voidaan hakemuksella saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Lasta koskevat sopimukset Vanhempien tulee erotilanteessa sopia neljästä lasta …