Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Vastuu palovaroittimista rakennuksen omistajalle

Herkulex.fi /

Vuoden 2024 alusta tuli voimaan pelastuslakiin muutos, jonka myötä vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy huoneiston haltijalta rakennuksen omistajalle. Siirtymäaika muutokselle on kuitenkin 31.12.2025 asti eli rakennuksen omistajan palovaroittimiin liittyvät velvollisuudet tulevat voimaan 1.1.2026 alkaen.

Tämä lakimuutos koskettaa erityisesti taloyhtiöitä sekä vuokrattuja omakotitaloja. Jatkossa taloyhtiö siis vastaa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta, eikä enää huoneiston haltija. Jos kiinteistön omistaja on vuokrannut omakotitalonsa, siirtyy vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta vuokralaiselta rakennuksen omistajalle eli vuokranantajalle.

Jatkossa rakennuksen omistaja kuten taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunto varustetaan riittävällä määrällä palovaroittimia tai muita laitteita, jotka mahdollisimman aikaisin havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia. Lisäksi rakennuksen omistajan on huolehdittava, että palovaroittimet pidetään toimintakunnossa. Palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella.

Rakennuksen omistajan vastuulle siis siirtyy palovaroittimien hankinta, uusiminen, toimintakunnon varmistaminen säännöllisesti sekä patterien vaihtaminen. Rakennuksen omistajan on siten huolehdittava siitä, palovaroittimet päivitetään niiden teknisen käyttöiän lopussa tai niiden vioittuessa.

Huomioitava on, että lakimuutos koskee nimenomaan paristokäyttöisten palovaroittimien hankintaa ja kunnossapitoa. Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet ovat jo aiemmin olleet rakennuksen omistajan vastuulla.

Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa asumisen turvallisuutta selkeyttämällä sääntelyä ja velvoitteita. Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa palovaroittimien puuttuminen tai toimimattomuus vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen. Nyt on ollut se tilanne, että läheskään kaikissa asunnoissa ei ole palovaroittimia ollut ja niiden puuttumista on ollut vaikea valvoa. Uudistuksen ansiosta taloyhtiö vastaa jatkossa palovaroittimista, mikä parantaa asukkaiden turvallisuutta, kun kaikissa asunnoissa on jatkossa toimiva palovaroitin.

Tulee kuitenkin huomioida, että majoitustiloissa sekä hoitolaitoksissa ja palvelu- ja tukiasumisessa palovaroittimiin liittyvät velvollisuudet ovat jatkossakin toiminnanharjoittajalla, eikä rakennuksen omistajalla.

Porraskäytävien ja taloyhtiön muiden yhteisten tilojen palovaroittimet ovat jo entuudestaan yhtiön kunnossapitovastuulla.

Palovaroittimien määrä ja sijoittaminen

Sisäministeriön asetuksessa palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta (239/2009) säädetään, että Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. Asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Kun velvoite huolehtia palovaroittimista siirtyy rakennuksen omistajalle, tulee rakennuksen omistajan varmistaa, että taloyhtiön jokaisessa asunnossa on oikea määrä palovaroittimia.

Asetuksessa säädetään, että Palovaroitin on asennettava siten, että se reagoi tulipalosta aiheutuneeseen savuun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Huoneistoalan lisäksi palovaroittimien määrässä ja sijoittamisessa tulee ottaa huomioon suojattavan tilan muoto ja erityistä syttymisvaaraa aiheuttavat toiminnot.

Kun palovaroitinta asennetaan huoneistoon, tulee huolehtia myös siitä, että varoittimet asennetaan sellaisiin paikkoihin, että ne havaitsevat tulipalon savun mahdollisimman nopeasti. Palovaroitinta ei saa asentaa 50 cm lähemmäksi seinää, nurkkaa tai kattopalkkia.

Asunnon haltijan velvollisuudet

Tulee huomata, että jatkossa asunnon haltijalla eli osakkaalla tai vuokralaisella on myös edelleen velvollisuuksia palovaroittimien suhteen. Pelastuslaissa säädetään, että huoneiston asukkaan on viipymättä ilmoitettava omistajalle palovaroittimien ja muiden laitteiden vioista. Näin ollen, jos asunnon palovaroittimen paristo loppuu tai siihen ilmaantuu vikaa, on tästä ilmoitettava viipymättä taloyhtiölle tai vuokranantajalle/omistajalle (omakotitalon vuokrauksessa). Lisäksi asukkaan vastuulla on testata laitteen toimintaa säännöllisesti.

Oikeus päästä huoneistoon

Rakennuksen omistajalla tai hänen edustajallaan on oikeus päästä huoneistoon, kun se on välttämätöntä palovaroittimia koskevien velvollisuuden toteuttamista varten. Käynti huoneistossa on järjestettävä huoneiston haltijalle sopivana aikana kohtuullisen ajan kuluessa, jollei työn kiireellisyys tai laatu muuta vaadi.

Lopuksi

Taloyhtiössä kannattaa huolellisesti suunnitella ja valmistella se, miten palovaroittimien suhteen kannattaisi toimia. Vaihtoehtoina voi olla esimerkiksi, että taloyhtiö uusii kerralla kaikkien asuntojen palovaroittimet tai sitten tarkastaa olemassa olevat palovaroittimet ja uusii niitä sitä mukaan kuin tarve on. Tulee kuitenkin huomioida, että jos asunnoissa on eri aikaan uusittuja palovaroittimia, on useiden erilaisten ja eri-ikäisten palovaroittimien hallinta usein haastavaa. Lisäksi tulee miettiä se, miten jatkossa huolehditaan siitä, että palovaroittimet tulee säännöllisin väliajoin tarkistetuiksi, patterit tarvittaessa vaihdetuiksi sekä miten huolehditaan siitä, että teknisen käyttöiän saavuttaneet palovaroittimet tulee ajoissa vaihdettua uusiin. Taloyhtiön budjetissa pitää myös jatkossa varautua palovaroittimien hankinta- ja kunnossapidosta aiheutuviin kustannuksiin. Taloyhtiön on syytä myös huolehtia siitä, että asukkaille on järjestetty turvallisuushavaintojen ilmoittamisen tehokas ilmoituskanava.

Varaa maksuton videoneuvottelu

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme: