fbpx
Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Kuka vastaa asunto-osakkeen virheistä?

Herkulex.fi /

Monesti vastahankitusta asunto-osakkeesta löytyykin virhe, jonka korjaaminen tulee maksamaan mahdollisesti suurenkin summan. Usein ostaja lähtee vaatimaan korvauksia myyjältä, mutta keneltä korvaukset tosiasiassa tulee vaatia ja kuka vastaa kustannuksista?

Lähtökohtaisesti asunto-osakeyhtiössä kunnossapidosta säädetään asunto-osakeyhtiölain 4 luvussa.

Tämä tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että taloyhtiö vastaa rakenteista, eristeistä ja kiinteistä laitteista, kun taas osakas vastaa pintamateriaaleista ja irtolaitteista. Jos sitten ajatellaan, että vaikkapa kylpyhuoneesta on löytynyt kosteutta puutteellisen vedeneristeen vuoksi, tulee taloyhtiön korjata vedeneriste. Samalla taloyhtiö joutuu kustantamaan kaikkien pintamateriaalien palauttamisen alkuperäiseen tasoon. Tämä siis tarkoittaa, että jos taloyhtiö korjaa jotakin, jonka remontoinnin vuoksi joudutaan rikkomaan pintamateriaalia, vastaa taloyhtiö myös pintamateriaalin saattamisesta alkuperäiseen kuntoon, vaikka osakas normaalisti vastaa pintamateriaaleista.

Tästä perussäännöstä voidaan poiketa yhtiöjärjestyksellä.

Yhtiöjärjestyksessä voidaan siis määrätä, että vastuu korjauksista jakaantuu yhtiössä jotenkin muuten. Tästä saadaan sitten johtoa siihen, kuka vastaa asunto-osakekaupan yhteydessä ilmenneestä virheestä. Lähtökohtaisesti ostajan tulee tehdä virheestä ilmoitus taloyhtiölle. Tämän jälkeen taloyhtiö suorittaa vastuullaan olevat korjaukset edellä mainitun mukaisesti. Tästä aiheutuvat kustannukset jakaantuvat tietenkin osakkaiden kesken.

Ostajalla on oikeus vaatia virheen perusteella myyjältä korvauksia sekä niistä varsinaisista korjauskuluista, jotka ostajalle on suoraan virheestä aiheutunut, sekä siitä osuudesta yhtiön kuluja, jotka ovat tulleet ostajan vastattavaksi osakkaana. Aina tulee siis selvittää, onko virhe osittain tai kokonaan yhtiön vastuulla. Ostaja ei siis aina voi suoraan vaatia myyjää korvaamaan kaikkia virheen korjaamisesta aiheutuneita kuluja, vaan ainoastaan niitä kuluja, jotka edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti tulevat ostajan maksettaviksi.

Jos asiassa tulee taloyhtiön, myyjän tai ostajan kanssa ongelmia, on järkevää ottaa yhteyttä lakimieheen, sillä vastuukysymyksistä on liikkeellä huomattavankin virheellisiä käsityksiä ja toisaalta monesti kyseeseen tulevat huomattavat rahasummat.

Seuraa meitä somessa, niin pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellista asioista. 

Seuraa meitä Facebookissa tästä!
Seuraa meitä LinkedInissä tästä!

Tarvitsetko apua?

Jaa artikkeli: