Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Varainsiirtoveron maksaminen ja ilmoittaminen

Herkulex.fi /

Varainsiirtoveroilmoituksen tekeminen

Varainsiirtoveroilmoitus on annettava kiinteistönvälittäjien sähköisessä muodossa. Varainsiirtoveroilmoituksen voi tehdä ensinnäkin lähettämällä sen suoraan verohallinnolle rajapinnan kautta. Toiseksi varainsiirtoveroilmoituksen voi tehdä verkkolomakkeella Lomake.fi -palvelussa. Välittäjä ei voi ilmoittaa OmaVerossa välittämiään kauppoja.

Jatkossa varainsiirtoveroilmoitus tulee antaa jo kaupantekohetkellä, mikä voi olla kuitenkin käytännössä teknisistä syistä mahdotonta. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan ilmoitus tulee antaa viivytyksettä kaupantekotilaisuuden jälkeen.

Ostajan henkilökohtainen viitenumero

8.11 jälkeen varainsiirtoveron maksamisessa ei voi enää käyttää entisenlaista varainsiirtoveron tilisiirtolomaketta. 8.11 jälkeen varainsiirtovero tulee maksaa käyttäen ostajan henkilökohtaista viitenumeroa maksun kohdistumiseksi oikein. Esimerkiksi ostaja näkee OmaVero -palvelusta viitenumeronsa 8.11 alkaen. Viitenumeroa voi kysyä myös puhelimitse. Varainsiirtovero tulee jatkossa ilmoittaa verovelvolliskohtaisesti. Tilanteessa, jossa on useampia ostajia, jokaisen tulee maksaa oma osansa verosta. Viitenumeron löydät OmaVerosta kirjautumalla sisään ja menemällä kohtaan omat veroasiat. Tämän jälkeen tulee mennä kohtaan Verojen maksaminen, jonka jälkeen alempaa sivulta löytyy varainsiirtoveron viitenumero.

Ulkomaalaisen ostajan täytyy rekisteröityä asiakkaaksi verohallintoon ennen kauppaa viitenumeron saamiseksi. Tähän on hyvä varata riittävästi aikaa ennen kaupan tekoa. Tärkeää on myös huomata, että tilanteessa, jossa ilmoitusta ei ole annettu varainsiirtoveron maksua ei katsota suoritetuksi.

Sähköinen asiointi

Kaupat on mahdollista tehdä jo tällä hetkellä käyttämällä sähköistä asiointialustaa. Kuten Verohallinto on aiemmin linjannut, varainsiirtovero katsotaan tulleen maksetuksi kaupanteon hetkellä tilanteessa, jossa vero on maksettu seitsemän päivän kuluessa siitä, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan.

Sanktio veron maksamatta jättämisestä

Varainsiirtoveroilmoituksen antaminen säädetyssä ajassa on aiempaa tärkeämpää, koska sanktio kohdistuu ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiin. Veroilmoituksesta, joka on tehty myöhässä voi seurata veronkorotus tai myöhästymismaksu (100 euroa veroilmoitukselta). Mikäli kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän välityksellä tulee sanktio kiinteistönvälittäjän maksettavaksi.

Todistus suoritetusta varainsiirtoverosta

Kiinteistönvälittäjän välityksellä suoritetuissa kaupoissa asiakkaalle on annettava todistus suoritetusta varainsiirtoverosta, joko sähköisesti tai perinteisesti paperilla. Esimerkiksi Lomake.fi -sivustolta saa tulostettua ilmoituksen kuittaussivun. Välittäjä voi myös antaa muulla tavoin tehdyn Verohallinnon vastaanottokuittauksen.

Lunastuslauseke ja varainsiirtoveron maksaminen

Tilanteessa, jossa asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, tulee ostajan maksaa aina varainsiirtovero kaupantekotilaisuudessa. Varainsiirtoveroa ei ole mahdollista säilyttää välitysliikkeen asiakasvaratilillä niin kauan kunnes varmistuu käyttääkö joku osakas lunastusoikeutta. Jatkossa alkuperäinen ostaja siten hakee jälkikäteen varainsiirtoveron palautusta Verohallinnolta, mikäli joku osakas lunastaa osakkeet.

Pakollinen valtuutus poistuu varainsiirtoverilmoituksen täyttämisestä

Verohallinto on 18.11.2019 tiedotteessaan ilmoittanut, että kiinteistönvälittäjä voi antaa varainsiirtoveroilmoituksen jatkossa Lomake.fi:ssä myös ilman valtuutusta. Muutoksen jälkeen kiinteistönvälittäjä voi tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ilman valtuutusta tunnistautumalla palveluun henkilönä esimerkiksi omilla verkkopankkitunnuksilla.

Uudiskohteen varainsiirtoveroilmoitus

Vaikka kauppa tehtäisiin kiinteistönvälittäjän välityksin, tulee varainsiirtovero maksaa ja ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluttua omistusoikeuden siirtymisestä uudiskohteen kaupassa. Välittäjän tulee huolehtia, että ohjeet varainsiirtoveron suorittamisesta ja ilmoittamisesta annetaan ostajalle. Välitysliikkeellä ei ole veron suorittamisen valvomisen velvollisuutta siirtosopimusten yhteydessä.

Varainsiirtoveroilmoituksen muutos koskee myös kiinteistöjä

Marraskuun alusta 2019 alkaen varainsiirtoveroilmoitus on annettava myös kiinteistön kaupasta, joka ei ole lain mukaan kuitenkaan välittäjän velvollisuus. Ostaja itse antaa ilmoituksen OmaVerossa tai paperilomakkeella. Välittäjän on kuitenkin kerrottava ostajalle tästä velvollisuudesta. Tärkeää on huomata, että myös kiinteistön kaupassa ilmoittaminen tulee tehdä henkilökohtaisesti ja veron maksamisessa tulee käyttää henkilökohtaista viitenumeroa.

Varainsiirtoverosta vapautetut ensiasunnon ostajat

Tilanteessa, jossa ostaja on ensiasunnon ostaja, ei välitysliikkeellä ole velvollisuutta huolehtia varainsiirtoveron perimisestä. Tällaisen ostajan tulee kuitenkin antaa luovutussopimuksen yhteydessä selvitys verovapauden edellytyksistä. Aiempaa Verohallinnon paperista varainsiirtoveron ilmoitus-lomaketta ei voi enää käyttää, jolla ostaja antoi kaupanteossa selvityksen verovapauden edellytysten täyttymisestä välittäjälle.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:
Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Apua kiinteistöasioissa?

Lue lisää aiheesta

Jaa artikkeli: