Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Tämä sinun tulee tietää hankkiessasi ensimmäistä omaa asuntoa

Herkulex.fi /

Asunnon ostaminen on aina taloudellisesti erittäin merkittävä päätös. Erityisen merkittävä on päätös ostaa ensimmäinen oma asunto. Ensimmäisen asunnon ostamiseen kannustetaan ja ostamista helpotetaan monella tavalla. Näitä tapoja käsitellään tässä artikkelissa.

Kuka on ensiasunnon ostaja?

Olet ensiasunnon ostaja ja olet oikeutettu ensiasunnon ostajan etuihin, jos seuraavat ehdot täyttyvät

  • Olet kaupantekohetkellä 18-39 vuotias.
  • Tulet kaupanteon jälkeen omistamaan asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat asumaan asuntoon 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta tai uudiskohteeseen kuuden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä.
  • Et omista tai ole aiemmin omistanut mistään asunto-osakkeista tai asuinrakennuksesta 50 % tai enempää.

Kaikkien edellä mainittujen ehtojen täytyy toteutua. Mahdollista on myös, että yksi ostajista on ensiasunnon ostaja. Tällöin ensiasunnon ostajan etuudet koskevat ainoastaan häntä.

Mikä on ensiasunto?

Ensiasunto voi olla asunto-osake. Asunto-osake oikeuttaa hallitsemaan asuntoa/huoneisto asunto-osakeyhtiön omistamassa rakennuksessa. Ensiasunto voi olla kerrostalo- tai rivitalohuoneisto. Ensi asunto voi olla myös kiinteistö, kuten omakotitalo. Ensiasuntona voi tietyin edellytyksin hankkia myös rakentamattoman kiinteistön. Ensiasunnoksi hankittava rakentamaton kiinteistö voi olla kooltaan enintään kaavan mukainen tontti. Kaavoittamattomalta alueelta ensiasunnoksi hankittava rakennuspaikka voi olla kooltaan enintään 10 000 neliömetriä.

Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikka, esimerkiksi autotalliosakkeita, jotka voi myydä erikseen.

Ensiasunnon rahoitusedut

Ensiasunnon ostajana voit rahoittaa asunnon hankinnan asuntosäästöpalkkio- lainalla (ASP- laina). ASP järjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. ASP- laina on valtion takaama asuntolaina, joka on tarkoitettu 15-39 vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP järjestelmässä sinun ei tarvitse hankkia lainalle vakuuksia. ASP- järjestelmän hyödyntäminen edellyttää, että olet suunnitellut asunnon hankintaa pidempään ja varautunut hankintaa etukäteen säästämällä.  ASP- lainan voit saada, kun olet säästänyt 10 % asunnon hankintahinnasta. ASP-lainan tarkemmista ehdoista saa tietoa rahoituslaitoksilta.

Esinasunnon hankinnan voi rahoittaa myös normaalilla asuntolainalla. Tällöinkin ensiasunnon ostajana saat helpotuksia rahoitukseen. Lainakattosääntelystä johtuen asuntolainan määrä saa normaalisti olla enintään 85 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta lainaa myönnettäessä. Asuntoa ei voi ostaa kokonaan lainarahalla, jos vakuutena on ainoastaan ostettava asunto. Hankittava asunto ei yksin riitä asuntolainan vakuudeksi, vaan lainan ottajan tulee kattaa 15 % asunnon hinnasta omilla varoilla tai muilla vakuuksilla.

Ensiasunnon ostaja saa lainan, jonka määrä voi olla enintään 95 % asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostajana sinun tulee kattaa 5 % asunnon hinnasta omilla varoilla tai muilla vakuuksilla.

Ensiasunnon veroedut

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse suorittaa kaupasta varainsiirtoveroa. Asunto-osakkeiden kaupassa varainsiirtoveron määrä on 2 % kauppahinnasta ja kiinteistökaupassa 4 % kauppahinnasta. Mikäli vain toinen asunnonostajista on ensiasunnon ostaja, niin vapautus varainsiirtoverosta koskee ainoastaan hänen osuuttaan kauppahinnasta. Esimerkiksi jos asunnon kauppahinta on 100 000 euroa, niin vapautuksen varainsiirtoverosta saa 50 000 eurolle ja 50 000 eurosta tulee vero maksaa normaaliin tapaa.

Vaikka sinun ei ensiasunnon ostaja tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa, niin sinun tulee kuitenkin muistaa tehdä varainsiirtoveroilmoitus.

Mikäli olet ostanut rakentamattoman kiinteistön ensiasuntoa varten, niin kauppa ei ole heti vapaa varainsiirtoverosta. Tällöin sinun pitää tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero ja hakea kiinteistölle lainhuuto maanmittauslaitokselta. Sen jälkeen, kun rakennus on valmistunut ja se on hyväksytty käyttöön voit hakea maksamasi varainsiirtoveron palautusta.

Mikäli et muuta asuntoon kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta tai ostamaasi uudiskohteeseen kuuden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä, niin sinun täytyy maksaa varainsiirtovero. Tällöinkin sen jälkeen, kun olet muuttanut asuntoon voit hakea maksamasi varainsiirtoveron palautusta.

Ensiasuntoa varten ottamasi lainan koroista voit saada myös tavallista suuremman vähennyksen verotuksessa. Jos sinulla ei ole pääomatuloja, niin osa asuntolainan koroista vähennetään ansiotulojen verosta niin sanottuna alijäämähyvityksenä. Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on 32 %.

Ensiasunnon kauppa

Varsinaisen kaupan toteutuksen osalta ensiasunnon ostajan täytyy toimia samalla tavalla kuin muiden ostajien. Kaupan käytännön toteutuksessa ensiasunnon ostajalla ei ole erioikeuksia. Tarjouksen tekemisessä ensiasunnon ostaja ei saa etusijaa muihin tarjoajiin verrattuna. Kaupaehtoihin ja kauppahinnan maksuun ensiasunnon ostaja ei saa helpotuksia. Ensiasunnon ostaja tulee mm. varautua maksamaan ostamastaan asunnosta käsiraha.

Ensiasunnon ostajan tulee kiinteistönkaupassa hakea normaaliin tapaan lainhuutoja ja asunto-osakkeiden kaupassa tehdä ilmoitus asunto-osakeyhtiölle.

Seuraa meitä somessa, niin pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellista asioista. 

Seuraa meitä Facebookissa tästä!
Seuraa meitä LinkedInissä tästä!

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta

Jaa artikkeli: