Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Myynnin aika – tarjouskauppa vai perinteinen myyntitapa?

Herkulex.fi /

Kun asunnon tai kiinteistön myynnin aika koittaa, on mietittävä kumpi kauppatapa soveltuu paremmin omiin tarpeisiin – tarjouskauppa vai perinteinen myyntitapa. Kaikki kohteet ovat erilaisia, joten myös erilaiset kauppatavat soveltuvat erilaisiin kohteisiin ja erilaisille markkinoille.

Perinteisessä kauppatavassa kaupan kohteelle asetetaan kiinteistönvälittäjän tekemän käyvän markkinahinnan arvion perusteella myyntihinta, eli toisin sanottuna hintapyyntö. Asunnon tai kiinteistön ostamisesta kiinnostuneet esittävät tämän hintapyynnön perusteella tingittyjä tarjouksia myynnin kohteesta. Tarjouskaupassa puolestaan myyjä asettaa kiinteistönvälittäjän tekemän käyvän markkinahinnan arvion pohjalta myytävälle kohteelle lähtöhinnan, jonka perusteella ostamisesta kiinnostuneet voivat tehdä korotettuja tarjouksia kaupan kohteesta. Lähtöhinta on yleensä noin 20 % alhaisempi kuin perinteisessä kauppatavassa asetettava myyntihinta.

Keskeinen ero näiden kauppatapojen välillä onkin hinnan muotoutumistapa.

Perinteisessä kauppatavassa myyjän asettamasta hinnasta tingitään ja tarjouskaupassa myyjän asettamasta hinnasta tehdään korkeampia tarjouksia. Tarjouskauppa vaatii yleensä suurempaa osallistumista myymisprosessiin, sillä tarjoukset ovat netissä kaikkien nähtävinä ja tilanne voi kehittyä nopeastikin. Prosessi kuitenkin lisää hinnan muodostumisen läpinäkyvyyttä ja voi olla myyjälle taloudellisesti kannattava ratkaisu.

Tarjouskaupan hyvä puoli on myös se, ettei se karkota potentiaalisia ostajia pois liian korkean lähtöhinnan vuoksi. Koska tarjouskaupassa tehdyt tarjoukset näkyvät reaaliaikaisesti kaikille kohteesta kiinnostuneille, muodostuu hinta markkinoiden todellisen kysynnän mukaan. Myyjän ei siten tarvitse miettiä, oliko lähtöhinta asetettu oikealle tasolle. Tarjouskaupassa myyjä voi kuitenkin pettyä pahasti, mikäli tarjoukset eivät nouse odotetulle tasolle. Vastatarjousta ei nimittäin tarjouskaupassa voi lähtökohtaisesti tehdä.

Perinteisen myyntitavan hintapyyntö määrittää tarjouskaupan lähtöhintaa enemmän lopullisen myyntihinnan määrää, mikä on perinteisen myyntitavan etu ja vaara. Mikäli markkinoita on osattu lukea oikein hintapyyntöä määriteltäessä, oikealle tasolle asetettu hintapyyntö auttaa nopeiden ja markkinoiden hintatasoa vastaavien kauppojen synnyssä. Jos taas hintapyynnön arvioinnissa ei olla onnistuttu, voi kauppa turhaan pitkittyä tai kohde mennä kaupan alle käyvän markkinahinnan. Mikäli kohteen myynti pitkittyy ja kohde on kauan markkinoilla saatavilla, saattaa sen haluttavuus myös laskea. Mahdolliset ostajat saattavat esimerkiksi muodostaa kuvan, että kohteessa on jokin vika, sillä se ei mene kaupan. Hintapyynnön määrittäminen oikealle tasolle onkin perinteisessä myyntitavassa erityisen tärkeää.

Kummassakin kauppatavassa myyjällä säilyy joka tapauksessa vapaus valita kenelle hän kaupan kohteen myy.

Hinnan lisäksi esimerkiksi asunnon tai kiinteistön vapautumista koskevat toiveet ja maksuehdot vaikuttavat myyjän ostopäätökseen. Myyntipakkoa ei myöskään kummassakaan kauppatavassa ole. Myyjä voi vaihtaa myös myöhemmin kauppatapaa niin halutessaan. Ammattilaisen puoleen on joka tapauksessa hyvä kääntyä asunnon tai kiinteistön myynnissä, jotta markkinoille lähdetään realistisin odotuksin.

Tarjouskaupan hyvät ja huonot puolet tiivistetysti

+ Läpinäkyvä.

+ Myyntihinta vastaa markkinoiden todellista kysyntää.

Ei vastatarjous mahdollisuutta.

Markkinoiden kysyntä ei välttämättä vastaa myyjän odotuksia.

Perinteisen kauppatavan hyvät ja huonot puolet tiivistetysti

 + Ammattilaisen määrittelemä hintapyyntö rajaa tarjousten tekijät todellisiin potentiaalisiin ostajiin.

+ Hintapyyntö määrittää paljolti myyntihintaa.

Liian korkea hintapyyntö voi pitkittää myyntiaikaa.

Hintapyyntö määrittää paljolti myyntihintaa.

Käy tykkäämässä Facebook-sivustamme ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellista asioista. Sivuillemme pääset suoraan tästä linkistä -> https://www.facebook.com/herkulex.fi

Anniina Mäkikyrö
Oikeusnotaari, Legal Trainee
Puhelin: 050 323 1575
anniina.makikyro@laaka.fi
Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita
Asunto-osakkeen ja kiinteistön ostotarjousmenettely
Vastuunrajoituslausekkeet kiinteistön kaupassa
Kuolinpesä kiinteistö- tai asuntokaupan osapuolena
Ostajan ja myyjän muistilista, kiinteistön kauppa
Kiinteistön kauppa ja kolmannen osapuolen oikeudet
Kodin ostajan muistilista
Kiinteistön kauppa on määrämuotoinen oikeustoimi
Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus kiinteistön kaupassa
Kaupanvahvistaja
Aviopuolison suostumus yhteistä asuntoa myytäessä
Ostajan ja myyjän velvollisuudet kiinteistökaupassa
Kiinteistön kaupan esisopimus

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa