fbpx
Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Kirjaaminen ja kirjattavat oikeudet

Herkulex.fi /

Lainhuudatus- ja kiinnitysjärjestelmämme peräytyy keskiajan Ruotsi-Suomeen asti.

Nykyään kirjaamisjärjestelmä on toteutettu sähköisessä muodossa (KTJ – Kiinteistötietojärjestelmä). Kyseistä järjestelmää pitää yllä Maanmittauslaitos (http://www.maanmittauslaitos.fi/).

Kiinteistötietojärjestelmä (KTJ) pitää sisällään:

A) kiinteistörekisterin; JA

B) lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin.

Mitä kirjaamisella tarkoitetaan?

Kirjaamisella tarkoitetaan menettelyä, jossa kiinteistön omistajanvaihdos tai jokin kiinteistöön liittyvä oikeus merkitään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kirjattava oikeuden pätevyys tutkitaan ja tarkastetaan tuomioistuimessa ennen oikeuden rekisteröintiä.

Oikeuden kirjaamisella kiinteistön oikeussuhteet tulevat julkisiksi, julkisuus lisää luottamusta oikeuksien olemassaoloon ja niiden pätevyyteen. Lisäksi kirjaamisjärjestelmän julkisuus tuottaa luottamusta siihen, että ellei järjestelmässä kiinteistöön liittyvää oikeutta ole kirjattuna, henkilö voi luottaa siihen että sitä ei ole olemassa pätevästi kirjattuna.

Toimiva kirjausjärjestelmä on edellytys sille, että kiinteistöjä koskevia oikeustoimia voidaan tehdä turvallisesti osapuolten välillä. Tietojen ajantasaisuutta tehostetaan säädetyillä määräajoilla ja niiden ylittämisestä seuraavilla veronkorotuksilla.

Erilaiset kirjaamisasiat

Kirjaamisasioita ovat lainhuudatusasiat, erityisen oikeuden kirjaamisasiat sekä kiinnitysasiat. Näiden kirjaaminen perustuu asianosaisen tekemään hakemukseen. Muita kuin Maakaaressa määriteltyjä oikeuksia ei ole mahdollista kirjata.

Valtio vastaa kirjaamisratkaisujen oikeellisuudesta ja se osapuoli, joka kärsii vahinkoa virheellisestä kirjauksesta, voi saada virheellisyyden johdosta korvausta valtiolta.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: