Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Vuokra-asunnon kunnossapito ja puutteet huoneiston kunnossa

Herkulex.fi /

Mitkä ovat vuokrasuhteen osapuolten oikeudet ja velvollisuudet huoneiston vahingoittuessa tai osoittautuessa kunnoltaan puutteelliseksi?

Ellei muuta ole sovittu, on vuokrahuoneiston oltava vuokrasuhteen aikana sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi edellyttää.

Vuokrahuoneiston kunnossapidosta vastaa pääsääntöisesti aina vuokranantaja, eikä vuokralaisella lähtökohtaisesti ole lupaa tehdä huoneistossa remonttia ilman vuokranantajan lupaa.

Vuokranantajalla on oikeus välittömästi suorittaa vuokra-asunnossa sellainen hoitotoimenpide tai korjaus-/muutostyö, jota ei ole mahdollista siirtää aiheuttamatta huoneistolle vahinkoa. Myös sellainen hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, joka ei aiheuta olennaista haittaa tai häiriötä asunnon käyttämiseen, voidaan suorittaa siten, että vuokranantaja ilmoittaa asiasta vuokralaiselle vähintään 14 päivää ennen töiden aloitusta.

Mikäli vuokranantaja haluaa suorittaa huoneistossa suuremman työn, josta aiheutuu vuokralaiselle olennaista haittaa asunnon käyttämiseen, tulee tästä korjaus- tai muutostyöstä ilmoittaa vuokralaiselle vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista. Tällöin vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksen saatuaan purkaa sopimus päättymään silloin, kun tähän korjaus- tai muutostyöhön saadaan aikaisintaan ryhtyä.

Kuinka toimia, jos vuokrahuoneistossa ilmenee vika taikka puute?

Mikäli huoneiston kunnossa ilmenee vuokrasuhteen aikana jokin vika taikka puute, tai mikäli huoneisto vahingoittuu, tulee vuokralaisen ilmoittaa asiasta vuokranantajalle. Ilmoitus on tehtävä vuokranantajalle heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä. Ilmoitusvelvollisuutensa laiminlyönyt vuokralainen voi nimittäin joutua korvausvastuuseen viivyttelystä aiheutuneista vahingoista.

Mikäli vuokranantaja on vastuussa huoneiston kunnosta ja laiminlyö korjauksen saatuaan tiedon kunnon puutteellisuudesta, voi vuokralaisella olla tilanteesta riippuen erilaisia oikeuksia ja toimintavaihtoehtoja.

Vuokrasopimuksen purkaminen

Jos huoneisto tulee puutteelliseen kuntoon ja vuokranantaja on vastuussa huoneiston kunnosta, vuokralaisella voi olla oikeus purkaa vuokrasopimus.

Oikeus sopimuksen purkamiseen edellyttää, että huoneiston kunnon puutteellisuudella on olennainen merkitys, eikä vuokranantaja kehotuksen saatuaan viivytyksettä tai sovitussa ajassa huolehdi puutteellisuuden poistamisesta, tai kyse on puutteesta, jota ei voida korjata.

Vuokralaisen oikeus korjata puute

Mikäli huoneistossa ilmenee akuutti vika taikka puute, on vuokralaisella oikeus ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimiin vahingon rajoittamiseksi ja lisävahinkojen estämiseksi.

Jos vuokranantaja laiminlyö muun merkittävän puutteellisuuden korjauksen, vuokralainen saa tällöinkin vuokrasopimuksen purkamisen sijasta korjata puutteellisuuden vuokranantajan kustannuksella. Vuokralainen ei kuitenkaan voi ryhtyä korjaamaan puutetta, jos se johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai viranomainen on kieltänyt huoneiston käyttämisen.

Vuokralaisen ryhtyessä kunnossapitotoimiin tulee tämän kuitenkin huolehtia siitä, että puutteellisuuden korjauksesta vuokranantajalle aiheutuvat kustannukset pysyvät kohtuullisina.

Vapautus vuokran maksusta

Vuokralaisella voi olla myös oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta taikka vaatia vuokraa kohtuullisesti alennettavaksi siltä ajalta, jolloin huoneistoa ei ole voitu käyttää, tai jolloin huoneisto ei ole ollut vaadittavassa taikka sovitussa kunnossa.

Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos huoneiston puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen omasta laiminlyönnistä taikka huolimattomuudesta.

Vahingonkorvaus

Vuokralaisella on oikeus saada korvaus vuokranantajan toimenpiteen tai laiminlyönnin aiheuttamasta haitasta tai vahingosta. Korvausvastuusta vapautuakseen vuokranantajan tulee osoittaa, että huoneiston puutteellinen kunto ei ole aiheutunut vuokranantajan toimenpiteestä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta.

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme: