Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Tehoton perinnöstä luopuminen

Herkulex.fi /

Perinnöstä luopumisella tarkoitetaan kuolinpesästä vetäytymistä siten, että luopujan perintöosuus jaetaan luopujan lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaisesti vastaten tilannetta, jossa luopuja olisi kuollut ennen perittävää. Luopumisen merkitys on muun muassa perintöverotuksellinen, koska luopumisen kautta voi ns. ”hypätä” yhden sukupolven yli ja siten minimoida perintöveroja. Luopumisella voidaan myös saada tehokasta suojaa luopujan ulosottovelkojia kohtaan.

Perinnöstä luopuminen tulee tehdä oikein, jotta sillä voidaan saavuttaa toivotut oikeusvaikutukset. Väärin tehty perinnöstä luopuminen voi olla tehoton, ja johtaa mm. ei toivottuihin veroseuraamuksiin. Tehottomassa luopumisessa on kyse perintöosuuden luovutuksesta, jossa perillinen luovuttaa jo vastaan otetuksi katsotun perintöosuutensa tai osan siitä kenelle tahansa luovutusasiakirjassa nimetylle henkilölle joko vastikkeellisesti tai vastikkeetta. Tällöin perintöosuudestaan luopumaan pyrkinyt on perintövelvollinen ja lisäksi myös lopullinen luovutuksen saaja verovelvollinen tältä vastikkeettomasti saamastaan lahjasta.

Milloin perinnöstä luopuminen on tehoton?

Perinnöstä luopumisen tulee tapahtua ennen kuin luopuja on ottanut perinnön vastaan. Perinnön vastaan ottaminen voi tapahtua joko nimenomaisesti asiasta ilmoittamalla tai siten, että perillinen muutoin ryhtyy sellaisiin toimiin, joiden perusteella tämän on katsottava käyttäneen kuolinpesän osakkaalle kuuluvaa oikeutta määrätä kuolinpesän omaisuudesta (perillinen ns. ”ryhtyy pesään”).

Siitä, mitä on pidettävä pesään ryhtymisenä, ei ole erillistä oikeusohjetta perintökaaressa. Oikeuskäytännössä (KKO 2003:95) on sen sijaan katsottu, että pesän selvittämisen tarkoituksessa tehdyt välttämättömät ja tarpeelliset toimet ovat sallittuja ilman, että tämä tekisi perinnöstä luomisen tehottomaksi. Perillinen voi esimerkiksi ottaa pesän hoitoonsa ja ryhtyä toimenpiteisiin perunkirjoituksen toimittamiseksi. Perillinen voi myös osallistua perunkirjoitukseen. Tällaisiin lakimääräisiin jäämistöä koskeviin toimiin ryhtymistä taikka niihin osallistumista ei siis katsota sellaiseksi pesään ryhtymiseksi, joka tekisi luopumisesta tehottoman.

Pesään ryhtymistä merkitseviä oikeustoimia ei voida tyhjentävästi määritellä, vaan tämä on arvioitava tapauskohtaisesti. Merkitystä on erityisesti sillä, mihin jollakin toimella on tähdätty. Luopuminen on kuitenkin tehoton, jos perillinen on osallistunut irtaimen jakoon, allekirjoittanut jäämistöön kuuluvaa omaisuutta koskevan luovutuskirjan, perinyt kuolinpesän saatavia tai vedonnut osakkaan käytössä oleviin oikeussuojakeinoihin.

Tehokkaan luopumisen tulee olla ”puhdas”. Tällöin sen edellytyksenä on, että perillinen luopuu oikeudestaan perintöön vastikkeettomasti, eikä määrää luopumiselleen mitään ehtoja. Muussa tapauksessa tämän katsotaan ryhtyneen perintöön. Luopuminen on myös tehoton, jos perillinen luopuu perinnöstään vain osittain. Tehokkaassa luopumisesta perinnöstä on siis luovuttava kokonaan.

Tehokas perinnöstä luopuminen edellyttää myös, ettei luopumisen yhteydessä ole määrätty tämän perintöosuuden edunsaajaa, pois lukien tilanteet, joissa edunsaajiksi on määrätty luopujan lakimääräiset sijaisperilliset. Jos perillinen muulla tavoin määrää, kenen hyväksi hän luopuu perintöosuudestaan, hänen katsotaan ryhtyneen perintöön, eli ottaneen perinnön vastaan ja luovuttaneen sen kolmannelle.

Ole huolellinen ja turvaudu tarvittaessa asiantuntijan apuun

Tehokkaan ja tehottoman perinnöstä luopumisen veroseuraamukset eroavat toisistaan huomattavasti. Tehoton perinnöstä luopuminen ei myöskään annan suojaa perillisen ulosottovelkojilta.

Luopumistilanteissa on syytä olla huolellinen ja kääntyä tarvittaessa asiantuntevan lakimiehen puoleen, jotta luopuminen tapahtuu oikein ja tehokkaasti.

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme: