Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Kodin lämmitysjärjestelmän valinta – mitä tulee huomioida?

Herkulex.fi /

Euroopan ajautuminen energiakriisiin sekä lisääntynyt ilmastotietoisuus ovat saaneet monet kodinomistajat pohtimaan oman talon lämmitysjärjestelmän energiatehokkuutta ja punnitsemaan vaihtoehtoja lämmitysjärjestelmän päivittämiseen. 

Urakkamaailma on Suomen suosituin remonttien kilpailutussivusto, sekä remontoinnin ja rakentamisen asiantuntija. Listasimme tähän artikkeliin yleisimpiä lämmitysjärjestelmiä, niiden toimintaperiaatteita, hintoja sekä neuvoja asennukseen. 

Maalämpö

Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa, joka siirretään talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämmön avulla tuotetaan puhdasta ja uusiutuvaa energiaa.

Maalämpö on kasvattanut Suomessa lähivuosina huimasti suosiotaan. Yksi syy suosion kasvuun on maalämmön avulla saatavat, usein huomattavatkin säästöt. Järjestelmän asentaminen keskikokoiseen omakotitaloon maksaa keskimäärin n. 13 000–20 000 €, joten itse järjestelmän asentaminen voi tuntua yksittäisenä investointina suurelta, mutta järjestelmä maksaa kuitenkin itsensä takaisin keskimäärin n. 6 – 8 vuodessa. Energiahintojen ollessa nousussa, voi maalämpö maksaa itsensä takaisin jopa nopeamminkin.  

Yksi yleisimmistä maalämpöremonteista on öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön. Nyt onkin hyvä ajankohta luopua vanhasta öljylämmitysjärjestelmästä, sillä siitä saatavan kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousi tänä vuonna väliaikaisesti 2 250 eurosta 3 500 euroon (vähennyskelpoista on maksimissaan 60 % työn osuudesta). Öljylämmityksestä luopumisen väliaikainen kotitalousvähennyksen korotus on voimassa vuosina 2022-2027. 

Tutustu lisää maalämpöön ja sen hintoihin täältä.

Aurinkosähköjärjestelmät

Aurinkosähköjärjestelmät ovat oiva tapa lisätä kodin energiatehokkuutta. Aurinkosähkö harvoin riittää koko talouden energiatarpeiden kattamiseen, mutta hyvin mitoitetulla järjestelmällä on mahdollista tuottaa jopa kolmasosa keskikokoisen omakotitalon sähkön tarpeesta.  

Tärkeintä aurinkosähköjärjestelmän valinnassa on järjestelmän mitoittaminen vastaamaan kohteen kokoa ja ominaisuuksia, kuten käytössä olevia neliöitä sekä lappeen suuntaa aurinkoon nähden. Järjestelmiä on markkinoilla useita eri malleja sekä kokoja, joten järjestelmän hinta muodostuukin luonnollisesti valitusta järjestelmästä, sen koosta sekä asennuksen työn hinnasta. Työn osuus asennuksesta on yleensä keskimäärin n. 900 € – 2 000 €. 

Nykyisten aurinkopaneelien käyttöikä on n. 30 – 40 vuotta, joten pienvoimalalla voidaan tuottaa ilmaista energiaa jopa usean vuosikymmenen ajan. Osa laitevalmistajista tarjoaa myös paneeleilleen tehotakuun, joka on lupaus siitä, että paneelit kykenevät tuottamaan vielä 25 vuoden päästä asennuksesta vähintään 80 % alkuperäisestä tuottokyvystä. 

Tutustu lisää aurinkosähköjärjestelmiin ja asennuksen hintoihin täältä   

Ilmalämpö- ja ilma-vesilämpöpumput

Erilaisten ilma- ja vesijärjestelmien suosio Suomessa on lähes räjähtänyt viimeisen 20 vuoden aikana. Suosiota selittää myös tässä lämmitysmuodossa lämmitysenergian kallistuminen, sekä ilmastotietoisuuden lisääntyminen. Lisäksi ilmalämpöpumppuja on markkinoitu tehokkaasti ja aktiivisesti viime vuosien aikana. 

Ilma – ja vesilämmitteiset järjestelmät eivät vastaa kovilla pakkasilla maalämpöä, mutta voivat lauhkeammilla ilmoilla olla hyötysuhteeltaan maalämpöä parempia. Järjestelmillä voidaan päästä jopa 40% – 60% säästöihin.  

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu toimii lisälämmittimenä, joka asennetaan päälämmitysjärjestelmän, kuten vaikkapa sähkölämmityksen, rinnalle. Ilmalämpöpumppu on mahdollista asentaa myös kerrostaloasuntoon, mutta ennen asennusta tulee aina muistaa pyytää lupa taloyhtiöltä. Haasteena kerrostaloasunnossa voi olla sopivan paikan löytyminen erityisesti ulkoyksikölle, joka useimmiten asennetaan huoneiston parvekkeelle.

Keskimäärin ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa n. 1 700 € ja investointi maksaa itsensä takaisin tyypillisesti n. 5–7 vuodessa.

Tutustu lisää ilmalämpöpumppuihin ja asennuksen hintoihin täältä

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilmalämpöpumppujen lämmittäessä huoneilmaa, vesi-ilmalämpöpumppu sen sijaan kerää lämpöenergian ulkoilmasta ja siirtää sen kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Parhaimmat hyödyt ilma-vesilämpöpumpusta saadaankin, kun sen tuottama lämpöenergia käytetään lähes kokonaan lattialämmitykseen.  

Vesi-ilmalämpöpumpun keskimääräinen hankintahinta on reilu 8 000 euroa, mutta voi korkeimmillaan nousta jopa yli 15 000 euroon.  

Tutustu lisää ilma-vesilämpöpumppujen hintoihin täältä

Tiesithän? Sekä ilmalämpöpumpun että ilma-vesilämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista työtä. Laitteen saa asentaa ainoastaan yritys, joka on erikoistunut niiden asennukseen ja on Tukesin hyväksymä.

Ota avuksi ammattilainen

Lämmitysjärjestelmän asennus kannattaa aina tilata alan ammattilaiselta, jolla on kokemusta juuri kyseisen laitteen asennuksesta ja tuntee sen ominaisuudet. Väärin tai huonosti asennetun laitteen korjaaminen voi pahimmillaan käydä hyvinkin kalliiksi. Varmistaaksesi, että urakka onnistuu ongelmitta, kannattaa urakasta tehdä aina kirjallinen sopimus. Urakkamaailman kautta saat halutessasi valmiit sopimuspohjat kilpailuttamallesi urakalle.

Energiaremontin muistilista:

  • Tutustu tarkasti eri lämmitysvaihtoehtoihin, jotta osaat valita parhaiten omiin tarpeisiisi sopivan järjestelmän – konsultoi tarvittaessa ammattilaista myös suunnitteluvaiheessa
  • Kilpailuta urakka ja muista, että halvin ei aina ole välttämättä paras
  • Tutustu muiden käyttäjien jättämiin arvosteluihin urakoitsijasta
  • Tee kirjallinen sopimus, joka kattaa tarkasti urakan eri osa-alueet ja työvaiheet
  • Hyödynnä kotitalousvähennys – ollaksesi oikeutettu vähennykseen, tulee urakoitsijan kuulua ennakkoperintärekisteriin, Urakkamaailmassa varmistamme rekisteriin kuulumisen kaikilta palveluamme käyttäviltä urakoitsijoilta

Luotettavan tekijän remontillesi löydät Urakkamaailmasta!

Sinua saattavat kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme: