fbpx
Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Energiatodistusryntäys alkaa kesäkuussa

Herkulex.fi /

Uusi energiatodistuslaki koskee vähäisin poikkeuksin kaikkea uudisrakentamista, myös pientaloja. Lain mukaan energiatodistus tarvitaan sekä rakentamisen että myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Raksystems Anticimex on valmistautunut buumiin varaamalla asiakastyöhön riittävästi resursseja sekä huolehtimalla asiantuntijoidensa osaamisen päivittämisestä.

Vanhan lain mukaiset energiatodistukset on voitu laatia kahdella vaihtoehtoisella tavalla: joko kulutukseen tai laskelmiin perustuvina. Myös voimassaoloajat ja lomaketyypit ovat vaihdelleet. Uusi laki perustuu aina laskentaan; näin kaikki rakennukset tulevat vertailukelpoisiksi keskenään. Esimerkiksi kulutustottumukset eivät pääse vaikuttamaan ja vääristämään E-lukua. Todistukseen kuitenkin merkitään aina myös toteutunut kulutus omalle sivulleen, mikäli tieto on saatavilla. Todistus myös sisältää yksikäsitteisesti määritellyn, rakennuksen E-luvusta riippuvan energialuokan sekä todistuksen voimassaoloajan, joka on enintään kymmenen vuotta.

Uuden lain mukaan energiatodistus tarvitaan kaikista 1.6.2013 alkaen myytävistä ja vuokrattavista sekä luvitettavista uudisrakennuksista lukuun ottamatta alle 50 neliömetrin rakennuksia, suojeltuja rakennuksia, enintään neljä kuukautta vuosittain käytössä olevia lomarakennuksia, teollisuus- ja korjaamorakennuksia ja kirkkoja.

Vanhoja rakennuksia koskevat energiatodistukset ovat pakolliset 0-4 vuoden siirtymäajan jälkeen. Vuonna 1980 tai sen jälkeen rakennusluvan saaneisiin omakoti-, erillis- ja paritaloihin sekä kerros- ja luhtitalo-osakeyhtiöihin tarvitaan asunnon myynnin ja vuokrauksen yhteydessä energiatodistus ’heti’ eli 1.6.2013 alkaen. Jo käytössä olevia rivi-, ketju-, liike- ja toimistorakennuksia koskevat energiatodistukset ovat pakolliset 1.7.2014 alkaen. Pisin siirtymäaika on uuden lain mukaan ennen vuotta 1980 rakennetuissa pientaloissa, aina vuoden 2017 kesäkuun loppuun asti.

Koulutusta ja vaivattomuutta asiakkaille

Uusi laki sen tulkintoja selkiyttävine asetuksineen hyväksyttiin eduskunnassa alkukeväästä.  Laki tulee voimaan 1.6.2013 alkaen. Sen mukaan pätevyyden voi saada henkilö, joka on pohjakoulutukseltaan rakennusalan tai talotekniikan insinööri tai rakennusmestari. Pätevyys voidaan myöntää myös henkilölle, jolla on mainittuja tutkintoja korvaavaksi katsottavaa työkokemusta vähintään kolme vuotta. Pätevyyksiä valvovana, ympäristöministeriön alaisena viranomaisena toimii ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.

Energiatodistusten laatijan pätevyys on voimassa enintään seitsemän vuotta. Perustasoisen pätevyyden lisäksi tulee käyttöön niin sanottu ylempi taso, johon pätevöitynyt henkilö saa tehdä myös rakennuksen jäähdytystarvelaskelmia.

”Päivitämme aiemman energiatodistuslain mukaisia todistuksia laatineiden asiantuntijoidemme pätevyydet. Lisäksi koulutamme työntekijämme tekemään niin perustason kuin vaativankin tason energiatodistuksia.  Uuden lain mukaisia todistuksiahan saa myöntää vasta 1.6.2013, mutta pyrimme auttamaan varsinkin pientalojen myyntiä keräämällä lähtötietoja kohteista asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä, jotta asuntokauppa ei pysähdy kesäkuun alussa”, kertoo Raksystems Anticimexin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala.

Raksystems Anticimexin uutta energiakeskusta vetävä Hatsala kertoo, että myöhemmin iso joukko yhtiön asiantuntijoista tullaan kouluttamaan energiatodistuslakiin liittyviin perusasioihin. Se on perusteltua, sillä energiatodistusten laadinnasta on aiheellista odottaa vastaavantyyppistä peruspalvelua kuin mitä kuntotarkastus on ollut jo vuosien ajan.

”Yhdistämällä energiatodistukseen tarvittavan kenttäkäynnin kuntotarkastukseen asiakas saa korkealaatuisen energiatodistuksen. Yhdistäminen on järkevää, koska kuntotarkastus tuo merkittävää lisätietoa energiatodistukseen ja sen toimenpidesuosituksiin”, Hatsala perustelee.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: