Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Yrityssaneerauksesta aiempaa tehokkaampaa apua yhtiön maksuvaikeuksiin

Herkulex.fi /

Laki yrityksen saneerauksesta säädettiin 90- luvun lamavuosina ja se tuli voimaan 8.2.1993. Onnistuneen yrityksen saneerauksen haasteena on käytännössä ollut se, että saneeraukseen hakeudutaan liian myöhään. Yrityssaneerauslakiin tuli 1.7.2022 voimaan muutoksia, joilla pyrittiin korjaamaan käytännössä havaittuja haasteita.

Yrityssaneerauslain tavoitteet

Lain tavoite on edelleen taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttäminen tai sen edellytysten turvaaminen ja velkajärjestelyjen aikaansaaminen.

Muutokset lakiin yrityksen saneerauksesta

Muutoksen taustalla oli EU:n maksukyvyttömyysdirektiivin täytäntöönpano ja koettujen haasteiden poistaminen. Uudistuksen tavoitteena on, että jatkamiskelpoiset yrityksen hakeutuisivat saneeraukseen nykyistä aiemmin. Saneerausmenettelyyn pääsemistä helpotettiin. Menettelyä pyrittiin keventämään ja kustannuksia vähentämään.

Muutetussa laissa on kaksi erilaista vaihtoehtoa saneerausmenettelylle. Varhainen saneerausmenettely ja perusmuotoinen saneerausmenettely. Perusmuotoinen saneerausmenettely vastaa ennen muutosta voimassa ollutta menettelyä sen aloittamista ja esteperusteita. Perusmuotoista saneerausmenettelyä ei käsitellä tässä kirjoituksessa. Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy:n kotisivuilta löytyy aikaisempi yrityssaneerausta koskeva kirjoitus, josta selviää perusmuotoisen saneerausmenettelyn keskinen sisältö.

Varhainen saneerausmenettely

Lain muutoksessa luotiin uusi varhainen saneerausmenettely. Varhaiseen saneerausmenettelyyn yritys voi hakeutua jo siinä vaiheessa, kun se ei ole vielä maksukyvytön vaan maksukyvyttömyys on vasta uhkaamassa. Toisaalta varhaiseen saneerausmenettelyyn ei voi hakeutua enää siinä vaiheessa, kun yritys on maksukyvytön.

Mikäli yritys on maksukyvytön, sen tulee hakea perusmuotoista saneerausmenettelyä. Mikäli yritys tulee varhaisen saneerausmenettelyn aikana maksukyvyttömäksi voi saneerausmenettely hakemuksesta jatkua perusmuotoisena

Maksukyvyttömyys / Uhkaava maksukyvyttömyys

Yrityssaneerauslain määritelmän mukaan yritys on maksukyvytön, kun se on muutoin kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkoja niiden erääntyessä. Liian usein saneeraushakemus tehdään vasta siinä vaiheessa, kun taloudellinen tilanne on ajautunut syvään maksukyvyttömyyteen. Tällöin saneerauksen onnistumisen mahdollisuus jää heikoksi.

Mikä on uhkaava maksukyvyttömyys. Tämän seikan arvioiminen on tulevaisuuteen suuntautuvaa ennustamista. Yritys voi selvitä veloistaan, mutta sen kokonaistilanteen arvioinnin perusteella yhtiöllä on konkreettinen riski ajautua jollakin aikavälillä maksukyvyttömäksi. Oikeuskirjallisuudessa on esimerkkinä esitetty mm. yritystä uhkaava suuri luottotappio, rahoituksen kiristyminen ja markkinatilanteen heikentyminen.

Varhaisen saneerausmenettelyn esteet

Varhaista saneerausmenettelyä ei voida aloittaa, jos kuten aiemmin on jo sanottu, yhtiö on maksukyvytön. Varhaista saneerausta ei voida myöskään aloittaa, jos on todennäköistä, että velallisen varat eivät riitä saneerausmenettelystä aiheutuvien kustannusten kattamiseen eikä kukaan muu ole sitoutunut vastaamaan näistä kustannuksista tai on todennäköistä, että yritys ei kykene maksamaan menettelyn alkamisen jälkeen syntyviä velkoja tai yrityksen kirjanpito on olennaisesti puutteellinen tai virheellinen, paitsi jos osoitetaan, että kirjanpito voidaan vaikeuksitta saattaa asianmukaiseen ja luotettavaan tilaan.

Varhaisen saneerausmenettelyn esteeksi ei muodostus se, että on perusteltua syytä olettaa hakemuksen pääasiallisena tarkoituksena olevan velkojan perintätoimen estäminen taikka muu velkojan oikeuden loukkaaminen tai, että saneerausohjelman aikaansaamiselle tai vahvistamiselle ei ole edellytyksiä. Myöskään rikosperusteisia esteitä ei ole.

Varhaisen saneerausmenettelyn oikeusvaikutukset

Erona perusmuotoiseen menettelyyn verrattuna on se, että perintä-, ulosmittaus- ja maksukiellot voidaan jättää määräämättä. Olettamana edelleen on kieltojen määrääminen, mutta tuomioistuimella on kieltojen suhteen harkintavaltaa.

Mikäli kieltoja määrätään niin ne ovat voimassa maksimissaan kolme kuukautta. Kolmen kuukauden jälkeen niiden jatkamisesta tulee tehdä tuomioistuimelle pyyntö. Varhaisessa saneerausmenettelyssä kiellot voivat olla voimassa kaikkiaan enintään 12 kuukautta.

Varhaisessa ja perusmuotoisessa saneerausmenettelyssä poikkeuksiin maksukiellosta lisätään konsernitiliin liittyvä poikkeus, jonka mukaan selvittäjän päätöksellä voitaisiin kolmen viikon ajan saneerausmenettelyn aloittamisesta jatkaa maksujen suorittamista konsernitilijärjestelyyn kuuluvalle konserniyhtiölle maksukiellon estämättä.

Saneerausvaraisten ehtojen pätemättömyys

Sopimusehdot, jotka oikeuttaisivat irtisanomaan tai purkamaan sopimuksen, tai yksipuolisesti muuttamaan sopimusehtoja yrityssaneerauksen hakeutumisen tai menettelyn aloittamisen vuoksi, ovat pätemättömiä. Edellä mainittu muutos koskee myös perusmuotoista saneerausmenettelyä.

Päätöksenteko saneeraukseen hakeutumisesta

Osakeyhtiölakia ja Osuuskuntalakia muutettiin siten, että hallitus voi tehdä päätöksen saneeraukseen hakeutumisesta. Hallitus voi saattaa asian yhtiökokouksen päätettäväksi.

Taloudellisten vaikeuksien ennakoiminen

Yrityksen toiminnan ja talouden turvaamisessa ennakoiminen ja hyvissä ajoin toimiminen on aina ollut erityisen tärkeää. Aikaisemminkin yrityssaneerauksen hakeminen on ollut mahdollista uhkaavan maksukyvyttömyyden perusteella. Uhkaavalle maksukyvyttömyydelle ei lainsäädäntö kuitenkaan asettanut nykyisen kaltaista painoarvoa ja periaatteellista vedenjakajan asemaa. Aikaisemmin käytännössä lähes kaikki saneeraushakemukset tehtiin siinä vaiheessa, kun yritys oli maksukyvytön ja hyvin usein oli käynnissä oikeudellisia perintätoimenpiteitä. Usein vireillä oli jo konkurssihakemus.

Nyt lainsäätäjän viesti on selvä. Yrityksen tulisi hakeutua yrityssaneeraukseen jo siinä vaiheessa, kun konkreettinen maksukyvyttömyys ei ole käsillä, mutta konkreettiset vaaran merkit ovat näkyvissä. Kun taloudellisiin vaikeuksiin puututaan ennakoivasti ja yritystoiminnan jatkamiskelpoisuutta arvioidaan ulkopuolisen toimesta hyvissä ajoin, niin onnistuneen saneerauksen mahdollisuudet kasvat oleellisesti. Riittävän hyvissä ajoin toimiminen on vastuullista liiketoimintaa ja mitä suurimassa määrin myös velkojien edunmukaisesti.

Haluatko lisätietoja asiasta?

Tutustu kattavaan Yrityssaneeraus -oppaaseemme, jossa olemme perusteellisesti käyneet läpi saneerauksen hakeutumisen edellytykset sekä saneerauksen vaiheet.

Maksuttoman oppaan pääset lataamaan alla olevasta linkistä:

Jos mieluummin haluat kuunnella oppaan äänikirjana, pääset sen kuuntelemaan Spotifyssä alla olevasta linkistä:

Sinua saattavat kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme: