Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Kesätyö

Herkulex.fi /

Olemme tulossa siihen vaiheeseen vuotta, että koululaiset ja opiskelijat pyrkivät kesälomien ajaksi töihin. Vastaavasti vakituisilla työntekijöillä alkavat vuosilomat. Mitä asioita kesätyöntekijöiden osalta tulee huomioida.

Työsopimuslaki

Yksityisten työnantajien työn tarjoamisen perusteista ja sisällöstä säädetään työsopimuslaissa. Työsopimuslaissa ei käytetä kesätyötermiä. Työsopimuslain mukaa työsopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Kesätyön tekemisen perusteita koskee se, mitä määräaikaisista työsopimuksista säädetään työsopimuslaissa.

Määräaikainen työsopimus

Työsopimuslain lähtökohtana on, että työsopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia. Määräaikainen työsopimus voidaan tehdä perustellusta syystä. Työantajan kannattaa erityisesti huomioida se, että mikäli työsopimus on tehty määräaikaisena pelkästään työnantajan aloitteesta, niin työnantajan tulee pystyä osoittamaan perusteet määräaikaisuudelle tai muutoin työsopimusta voidaan riitatilanteessa pitää toistaiseksi voimassa olevana. Kesätyön osalta ongelmaa ei käytännössä synny, koska työsopimuksen määräaikaisuus on molempien osapuolien tavoite ja tarkoitus. Työnantajan ja työtekijän yhteisestä aloitteesta tehty määräaikainen työsopimus on käytännössä aina selvä ja riidaton. Tilanne voi muuttua, mikäli määräaikaisia työsopimuksia tehdään useampia perätysten.

Työsopimuksen muoto

Työsopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Työsopimukset yleensä ja varsinkin määräaikaiset työsopimukset on syytä tehdä kirjallisesti. Tällöin sopimukseen tulee riidattomasti kirjattua ne seikat ja perusteet, mistä syystä on tehty määräaikainen työsopimus ja miksi aikaa. Suullisten työsopimusten kohdalla riitaisuuksia voi syntyä jo pelkästään siitä mitä sovittiin ja miksi.

Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen työpaikka. Tästä johtuen on myös kasvatuksellinen ja vastuuseen kasvattava asia, että kesätyöntekijän kanssa tehdään kirjallinen työsopimus. Kirjallinen työsopimus konkretisoi nuorelle, että kyseessä on molemmille osapuolille sekä oikeuksia että velvollisuuksia tuottava sopimussuhde.

Vajaavaltaisen työsopimus

Kesäajan työntekijöistä merkittävä osa on vajaavaltaisia eli alle 18- vuotiaita. Alle 18- vuotiaiden työtekijöiden kohdalla on erityissääntelyä, joka tulee ottaa huomioon. 15- vuotias nuori voi tehdä ja päättää työsopimuksen itse. Alle 15- vuotiaan puolesta työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja. Alle 15- vuotias voi allekirjoittaa työsopimuksen huoltajansa antaman suostumuksen perusteella.

15- vuotta täyttäneen nuoren kanssa työsopimus voidaan tehdä koko kesäloman ajaksi. Alle 15- vuotiaan kanssa voidaan tehdä työsopimus, joka on enintään puolet koulun kesälomasta.

Nuoren huoltajalla on oikeus purkaa työsopimus, mikäli se on tarpeen hänen mukaansa nuoren kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia. Työnantajan on esitettävä nuorelle työtekijälle tai tämän huoltajalle pyynnöstä kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista ennen sopimuksen tekemistä. Selvitystä ei tarvitse antaa, mikäli työsopimus tehdään kirjallisesti tai jos kysymys on yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kotona.

Mitä töitä voi tehdä

Työnantajan on huolehdittava, ettei työ ole nuoren työntekijän ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselle vahingoksi ja ettei se vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä tai voimiinsa nähden kohtuullista. Nuorella työntekijällä saa teettää ainoastaan sellaista työtä, joka ei aiheuta erityistä tapaturma vaaraa tai terveyshaittaa. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella on annettu luettelo nuorille sopivista töistä. Tietyt asetuksesta ilmenevät työt ovat nuorilta kokonaan kiellettyjä. Nuorille asetetuista rajoituksista voidaan poiketa ainoastaan aluehallinto viraston työsuojelun myöntämällä poikkeusluvalla.

Työssä noudatettavat ehdot

Nuorista työntekijöistä annetussa laissa on säädetty ehdot, jotka poikkeavat yleisestä työlainsäädännöstä. Tässä kirjoituksessa niitä ei voida yksityiskohtaisesti selvittää verrattuna yleisesti sovellettavaan työlainsäädäntöön. Nuoria työntekijöitä koskevat rajoitukset liittyvät säännölliseen työaikaan, enimmäistyöaikaan ja mihin vuorokauden aikaan työtä voidaan teettä. Erityissäännöksiä on ylitöiden ja lepoaikojen osalta. Työhön perehdyttämisen osalta on annettu erityismääräyksiä.

Niiltä osin, kuin nuorten työntekijöiden osalta ei ole säädetty erityisehtoja noudatetaan työsopimuslain ja työlainsäädännön määräyksiä. Edellä mainittu tulee nimenomaan työnantajan huomioida palkkauksen, työtodistuksen ja muiden velvoitteiden osalta.

Lopuksi

Kesätyösopimuksessa on kysymys nuoresta, jolle voi olla kysymys ensimmäisestä yhteiskunnallisesti merkittävän vastuun kantamisesta. Edellä mainitusta syystä työnantajan on syytä käydä työsopimuksen sisältö velvollisuuksineen ja oikeuksineen erityisellä huolellisuudella läpi nuoren kanssa. Nuoren vastuu kehittyy, kun hän saa yksityiskohtaisen tiedon niistä velvollisuuksista ja oikeuksista, jotka työsuhteeseen liittyvät.

Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme: