Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Monen omakotitalon sadevedet on ohjattu väärin – suoraan talon perustuksiin

Herkulex.fi /

Rankkasateeksi määritellään 7 millimetrin vesikertymä yhden tunnin aikana tai 15 millimetrin kertymä 12 tunnin aikana. Viimeksi mainittu tarkoittaa käytännössä samaa kuin että 15 litraa vettä kaadettaisiin yhden neliömetrin kokoiselle alueelle. Kun talon sadevedet on ohjattu väärin, ohjautuu katolta pitkän rankkasateen aikana jopa tuhansia litroja vettä suoraan talon jaloille eli sen perustuksiin. Ja perustuksiin ohjattu vesi tarkoittaa yleensä aina ongelmia.

Talon perustuksiin ohjattu sadevesi toimii kuin automaattinen talon kastelujärjestelmä.

Vettä sataa tasaisesti koko kevään, kesän ja syksyn pitäen talon perustukset ja sen ympäröivän maan kosteana aiheuttaen suuren kosteusrasituksen melkein ympäri vuoden. Sadevesien ohjaaminen pois katolta ja talon viereltä tulee tehdä hallitusti, nykymääräysten mukaisesti kolmen metrin päähän talon vierustalta. Valitettavan usein, etenkin vanhoissa taloissa, tämä perusasia on unohdettu.

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tekemien kuntotarkastusten ja -tutkimusten perusteella useissa pientaloissa on sadevesien ohjaamisessa puutteita, virheitä tai sitä ei ole hoidettu ollenkaan. Raksystemsin vuosina 2016–2020 tekemien kuntotarkastusten tilastojen perusteella 25%:ssa pientaloja vesikaton sade- ja sulamisvesiä ei ole johdettu pois rakennuksen vierustoilta.

Pelkästään väärin ohjatut sadevedet eivät aiheuta ongelmia vaan myös tukkeutuneet, huoltamattomat tai väärin asennetut salaojitukset ja viemäröinnit ovat usein vaaratekijöinä.

Niiden suurimpia ongelmia rakennukselle ovat erilaiset kosteusongelmat. Suuri kosteusrasite aiheuttaa mm. alapohjarakenteisiin, kellariin ja niihin liittyviin seiniin kosteusvaurioita ja näin asumisterveyttä vaarantavia ongelmia. Salaojajärjestelmien toimimattomuutta aiheuttavat rakennusaikaisten virheiden lisäksi mm. talojen läheisyydessä kasvavien puiden juurakot (esim. koivut), jotka tunkeutuvat salaojaputkeen rikkoen sen. Koska salaoja- ja viemärijärjestelmät sijaitsevat maan pinnan alapuolella, on asukkaan vaikea havaita niissä ongelmia ennen kuin on liian myöhäistä.

Jos sadevedet on ohjattu oikeaoppisesti ja salaojat ovat huolletut ja kunnossa, ei omistajalla ole yleensä suurta huolta hulevesistä, mutta jos tilanne on toinen, saattaa kellarissa tai talon sokkelissa piillä ikävä yllätys. Kosteus voi esiintyä mm. jälkinä seinä- tai lattiapinnoissa, pinnoitteiden irtoamisena tai jopa selvänä vuotona kellaritilassa. Myös tunkkainen haju on usein merkki rakenteiden kostumisesta, vaikka kosteus ei aiheuttaisi silmin havaittavia ongelmia.

Raksystemsin tilastojen mukaan noin 30%:ssa pientaloista salaojat ovat huoltamattomat tai niiden toiminnassa on puutteita. Rakennustiedon KH-kortin mukaan salaojat tulisi tarkastaa kahden vuoden välein.

Tarkastuskaivoista käsin katsotaan, etteivät putket ole veden pinnan alapuolella eli järjestelmä ei ole tukossa. Jos kaivo on täpötäynnä tai kosteana aikana aivan tyhjä, on syytä huolestua ja tutkituttaa salaojien kunto huolella. Vaikka salaojat olisivatkin kunnossa tai vain hieman tukossa, tulee ne huoltaa säännöllisin väliajoin; viiden vuoden välein.

Omakotiasujien tulisi muistaa ennaltaehkäisevän kiinteistönpidon merkitys. Salaojakaivoon kannattaa kurkistaa tarpeeksi usein ja tilata ammattilainen huuhtelemaan ja vaikka videokuvaamisella tutkia niiden kunto. Samalla kun vielä pitää huolen, että sadevedet on ohjattu hallitusti vähintään kolmen metrin päähän talon vierustasta, ollaan jo melko hyvällä mallilla.

Raksystems on vuonna 1989 perustettu, Pohjoismaiden johtava kiinteistöjen hyvinvoinnin asiantuntijakonserni. Se on tehnyt yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä suunnitellut ja valvonut satoja peruskorjaushankkeita. Raksystems tarjoaa asiakkailleen palvelukokonaisuuksia, joiden avulla varmistetaan kiinteistöomaisuuden arvon säilyminen ja terveellinen elinympäristö. Raksystems toimii aktiivisesti alan kehitystehtävissä kiinteistöjen ja kansallisomaisuutemme edunvalvojina.

Raksystems on Herkulex.fi:n yhteistyökumppani. Raksystemsin sivut löydät osoitteesta: http://https://www.raksystems.fi/fi

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: