Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Piilovirhevakuutus pelasti espoolaisperheen

Herkulex.fi /

Espoolainen kuusihenkinen Oeschin perhe oli etsinyt pitkään itselleen sopivaa, omaleimaista kotia, josta ei tarvitsisi koskaan muuttaa. Päätös hankkia talo nimenomaan Tapiolasta oli yhteinen. Sekä Harri että Pia Oesch olivat opiskelleet Otaniemessä, ja Harri asunut seudulla jo kymmenvuotiaasta.

Pitkän haeskelun jälkeen sopiva talo löytyi vanhasta Tapiolasta. Asuntokauppaneuvottelut talon rakennuttaneen ja siinä vuodesta 1958 asuneen arkkitehtipariskunnan jälkeläisten kanssa saatiin päätökseen maaliskuussa ja muutto tapahtui saman vuoden elokuussa.

”Olimme varautuneet joka tapauksessa isoon remonttiin, koska mitään oleellista ei ollut uusittu talon valmistumisen jälkeen. Tämä todeten saimme hintaa neuvotelluksi jonkin verran alaspäin”, kertoo Pia Oesch, joka työskentelee sähköntuotannon asiantuntijana Energiateollisuus ry:ssä.

Loppuvuosi sujui uudessa kodissa pulmitta, mutta talvella perheenäiti Pia ja teini-ikäinen tytär Anna saivat toistuvia silmätulehduksia. Tässä vaiheessa heräsi voimakas epäilys talon rakenteiden mahdollisista homevaurioista. Raksystems Anticimexin kuntotarkastaja oli kiinnittänyt asiaan huomiota myyjän aikanaan tilaamassa, normaaliin KH-kortissa esitettyyn tapaan aistinvaraisesti ja rakenteita rikkomatta toteutetussa kuntotarkastuksessa. Se sisälsi maininnan mahdollisesta tarpeesta tutkia tiettyjä rakenneosia tarkemmin nimenomaan kosteusteknisen kunnon tarkistamiseksi.

”Emme olleet kaikesta huolimatta tohtineet porauttaa rakenteita auki kodista, joka henki alkuperäistä tyyliä. Oireiden ilmaannuttua kiinnitimme tietoisemmin huomiota kellarimaiseen hajuun, joka tarttui jopa puhtaina matkalle pakattuihin vaatteisiin. Kun sitten tuli aika käynnistää jo aiemmin suunniteltu remontti, päätimme tutkituttaa rakenteet perinpohjaisesti”, Pia Oesch kertoo.

Epäterve alapohja

Silmäoireiden ilmaannuttua Oeschit olivat teettäneet myös sisäilman laatututkimuksen, jossa paljastui merkittävä määrä sädesieni- ja homeitiöitä. Tätä taustaa vasten ei enää ollut suurikaan yllätys se, mitä alapohjasta löytyi: pahoin kastunut Toja-levy kahden betonilaatan välistä. Tämä 1950-luvulla hyvin yleinen rakennusmateriaali oli päässyt aikojen saatossa pahasti vettymään, sillä taloon ei ollut rakennettu salaojitusta, vaikka maaperä koostui vettä hyvin pidättävistä siltti- ja savikerroksista. Lisäksi kattoon oli jäänyt asentamatta rännit, mistä johtuen sadevedet olivat päässeet virtaamaan ja kerääntymään tasaisesti koko talon ympärille.

Tässä vaiheessa nousi suureen arvoon myyjän aikanaan tekemä päätös ottaa Raksystems Anticimexin suosittelema piilovirhevakuutus (nykyisin piilovirhevakuutus Kauppaturva). Sen ehtojen mukaisesti kohteessa tehtiin vahinkotarkastus, jossa asiantuntijana toimi Anticimex Försäkringar’in vahinkotarkastaja Jarmo Sarja.

Piilovirhevakuutuksen mukaisten korvausten maksamiseksi oli tarpeen vielä tehdä kohteeseen korjaussuunnitelma. Sen laati hankkeeseen jo palkattu rakennesuunnittelija. Korjaussuunnitelman mukaisesti maata kaivettiin vanhan, uudella korvattavan betonin alta anturan alapintaan asti 20-30 cm. Salaojituksen Oeschit olivat teettäneet talon ympärille jo ensimmäisenä kesänä.

”Saimme vakuutuskorvauksena 75 000 euroa, mikä oli todella tarpeen yllättävien korjauskustannusten peittämiseksi. Se, että rakenteet avattiin, oli nyt tarkasteltuna hyödyllinen toimenpide myös siinä mielessä, että samalla tulimme uusineeksi kaiken talotekniikan, mikä olisi muuten saattanut jäädä tekemättä. Nyt ei pitäisi olla mitään korjattavaa seuraavaan 50 vuoteen”, Pia Oesch toteaa.

Suurimpana voittona lopulta onnekkaasti päättyneessä tapahtumasarjassa hän silti pitää sitä, että terveys kaikilla perheenjäsenillä palautui ennalleen ja että piilovirhevakuutuksen ansiosta ostaja ja myyjä säästyivät repivältä ja kalliiksi käyvältä käräjäoikeusprosessilta.

”Keskustelut käytiin sovussa, ja lopulta kaikki hyötyivät”, hän kiteyttää.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: