Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Kirjallisen tarjouksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen sitovuus

Herkulex.fi /

Merkityksellisten tietojen antaminen kiinteistökaupan esisopimuksen tai asuntokaupan kirjallisen tarjouksen allekirjoittamisen jälkeen.

Ylen uutisoinnissa kerrottiin hiljattain tilanteesta, jossa pariskunta oli maksanut käsirahan omakotitalosta, jonka jälkeen heille oli kerrottu, että viereen ollaan rakentamassa alkoholistien palvelutaloa. Uutisoinnin mukaan pariskunta oli joutunut miettimään ostavatko talon siitä huolimatta, koska parinkymmenentuhannen euron käsirahaa ei saisi enää takaisin. Vai saisiko sittenkin?

Lain mukaan sekä myyjän että välittäjän on annettava kaupan kohteesta asunto- tai kiinteistökaupassa kaikki ne tiedot, joiden voidaan olettaa vaikuttavan kaupasta päättämiseen. Mikäli kyseinen tieto alkoholistien palvelutalosta olisi annettu, tai se olisi muutoin tullut ostajien tietoon vasta kaupanteon jälkeen, kyseessä olisi todennäköisesti tiedonantovirhe kiinteistökaupassa.

Sopimussakko tai käsirahan menetys?

Kiinteistökaupassa esisopimuksen ja asuntokaupassa allekirjoitetun kirjallisen tarjouksen sisältö on muun ohella se, että osapuolet sitoutuvat kaupan tekemiseen käsirahan menettämisen tai sopimussakon uhalla. Jos ostajat uutisoinnissa kerrotussa tapauksessa olisivat vetäytyneet kaupan tekemisestä, myyjä ja välittäjä olisivat ilmeisesti katsoneet ostajien myös menettäneen käsirahan sopimusrikkomuksen johdosta. Tämä näkemys on kuitenkin kritiikille altis.

Ensinnäkin kiinteistökaupassa kirjallinen tarjous ja sen perusteella maksettu käsiraha eivät sido ostajaa kauppojen tekemiseen.

Kiinteistön kaupan toteuttamisesta, siihen liittyvine sopimussakkoineen, voidaan sopia vain samassa muodossa kuin itse kiinteistön kaupasta. Sitovan esisopimuksen solmimisessa on noudatettava maakaaren säännöksiä kiinteistökaupan määrämuodosta.

Kiinteistökaupan esisopimus sekä molempien osapuolien allekirjoittama kirjallinen tarjous asunto-osakkeen kaupasta ovat sopimuksia.

Oikeustoimilain sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden nojalla voidaan katsoa, että jos toisen osapuolen tahdonmuodostuksessa on sopimusta tehtäessä virhe, ei sopimus ole pätevä. Näin ollen, jos välittäjä tai myyjä on salannut ostajalta sellaisen tiedon, jonka voidaan katsoa olevan merkityksellinen kaupasta päättämisessä, ei kirjallinen tarjous tai esisopimus sido ostajaa. Kaupasta voi tällöin vetäytyä ilman, että ostaja joutuu maksamaan sopimussakon tai menettää käsirahan.

Mikäli asunto- tai kiinteistökaupoilla joudut edellä kuvattuun tilanteeseen, jossa sinua painostetaan kauppojen toteuttamiseen tai sopimussakon maksamiseen, älä epäröi olla yhteydessä ammattilaiseen!

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: