Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Oppisopimuskoulutus

Herkulex.fi /

Nyt ja tulevaisuudessa työmarkkinat ovat työvoiman tarpeen osalta muuttuvien haasteiden edessä. Oppisopimuskoulutus voi olla joustava tapa työnantajalle tarjota työtä ja opiskelijalle työllistyä.

Katso artikkeli Vlogista

Kuka ja mitä opintoja voi suorittaa

Oppisopimuksessa opiskelijana voi olla henkilö, joka sopimusta tehtäessä on täyttänyt 15 vuotta eikä ole oppivelvollinen. Koulutuksellisesta syystä myös oppivelvollinen henkilö voi tehdä oppisopimuksen. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Tutkinto antaa saman pätevyyden ja jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattiopisto.

Oppisopimus

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa toinen sopimuspuoli, opiskelija, sitoutuu tekemään toiselle sopimuspuolelle, työnantajalle, työtä tämän johdon, valvonnan ja ohjauksen alaisena korvausta vastaan saavuttaakseen ammattitaidon tietyssä ammatissa tai ammatin osa-alueella.

Kirjallisesti tehtävässä oppisopimuksessa on mainittava sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, noudatettavan opetussuunnitelman peruste ja opiskelijan palkkauksen perusteet. Sopimukseen tulee liittää opiskelijan henkilökohtainen opiskeluohjelma. Oppisopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun paikallishallintoviranomainen on sopimuksen hyväksynyt.

Oppisopimuskoulutuksen edut

Työmarkkinoilla syntyy tilanteita, että yritys tarvitsee työvoimaa, mutta juuri sopivan koulutuksen saaneita työntekijöitä ei löydy työmarkkinoilta. Työnantajalla saattaa myös olla tarve kouluttaa olemassa olevaa henkilöstöä täysin uusiin työtehtäviin. Työnhakija voi taas olla kiinnostunut työskentelemään yrityksessä, mutta hänellä ei ole koulutusta lainkaan tai hänellä ei ole sellaista koulutusta, joka sopisi juuri työnantajan tarpeeseen.

Oppisopimus koulutus on hyvin käytännön läheinen tapa valmistua ammattiin. Opiskelusta suurimman osan tai joskus koko opinnot voi suorittaa työpaikalla käytännön työtehtäviä tehden. Oppisopimusopiskelijalle etuna on se, että hän saa koulutuksen ajalta palkkaa ja työkokemusta kertyy samalla. Työnantajalle etuna on, että hänelle on käytössään työhön osallistuva henkilö, joka samalla täsmäkouluttautuu työnantajan tarpeisiin.

Opiskelijan velvollisuudet

Opiskelijan tulee asianmukaisesti suorittaa hänelle annetut tehtävät. Opiskelijan on perehdyttävä huolellisesti tehtävien menestyksellisen suorittamisen ammattitaidolle asettamiin vaatimuksiin ja osallistuttava säännöllisesti tietopuoliseen opetukseen.

Työnantajan velvollisuudet

Työnantajan tulee huolehtia siitä, että opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa ammattiin kuuluvia tehtäviä ammattitaidon saavuttamisen edellyttämän ohjauksen ja valvonnan alaisena ja että opiskelija voi osallistua tietopuoliseen opetukseen henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaisesti. Työnantaja nimeää työpaikkaohjaajan, jolla on valmiudet tehtävään. Työnohjaajan tehtävänä työtehtävien suunnittelu, palautteen antaminen opiskelijalle ja osaamisen arviointi.

Työnantajan ja opiskelijan laiminlyönnin seuraukset

Paikallishallintoviranomainen voi molempia sopimuspuolia kuultuaan keskeyttää oppisopimuskoulutuksen, jos työnantaja tai opiskelija annetusta varoituksesta huolimatta laiminlyö tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten velvoitteita. Ennen varoituksen antamista on asianosaista kuultava.

Oppisopimuksen päättyminen

Oppisopimus lakkaa, kun koulutus on päättynyt tai sopimus on purettu. Paikallishallintoviranomainen voi keskeyttää oppisopimuskoulutuksen edellä mainituilla perusteilla.

Oppisopimuksen purkaminen

Sopimusosapuolet voivat purkaa oppisopimuksen, jos he ovat siitä yksimielisiä.  Kummallakin osapuolella on oikeus enintään neljä kuukautta kestävän koeajan aikana purkaa oppisopimus.  Holhoojalla on oikeus purkaa sopimus, jos purkaminen on tarpeellista alaikäisen kasvatuksen, kehityksen tai terveyden vuoksi.

Oppisopimus voidaan yksipuolisesti purkaa silloin, kun työnantaja lopettaa liikkeensä tai joutuu konkurssiin. Työnantajan kuollessa on hänen oikeudenomistajillaan ja opiskelijalla oikeus purkaa oppisopimus.

Koulutuskorvaus

Työnantajalle maksetaan valtion varoista koulutuskorvausta. Opiskelijaa kohti maksettava koulutuskorvaus jaetaan koulutusaloittain korvausluokkiin. Opetusministeriö vahvistaa vuosittain koulutuskorvauksen määrän. Paikallishallintoviranomainen maksaa koulutuskorvauksen.

Todistus

Koulutuksen päätyttyä tai keskeydyttyä paikallishallintoviranomainen antaa työnantajan ja tietopuolisen opetuksen järjestäjän arvioinnin perusteella opiskelijalle todistuksen oppisopimuskoulutuksen suorittamisesta 

Lopuksi                              

Tarkempaa tietoa oppisopimuskoulutuksesta löytyy osoitteesta opintopolku.fi