Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Hyvän kuntotarkastajan jäljillä

Herkulex.fi /

Vaikka asuntokauppaa käydään koko ajan, yhden ihmisen kohdalle se sattuu elämässä kuitenkin melko harvoin. Kyseessä on useimmiten elämässä tapahtuvan muutoksen; syntymän, kuoleman, uudelle paikkakunnalle suuntaavan muuton tai vaikka avioeron aiheuttama asunnonvaihtotarve.

Asuntokaupan kertaluontoisuuden vuoksi olisi inhimillistä, että kuluttaja käyttäisi asunnon kunnon selvittämisessä asiantuntijan apua. Käytetäänhän asunnon ostamiseen huimia summia rahaa, useimmiten vielä velaksi ottaen.

Asuntokaupassa sekä ostajan että myyjän oikeusturva saattaa joutua koetukselle kaupan jälkeen ilmenneiden kosteusvaurioiden ja terveyshaittojen takia. Todennäköisempää se on, mikäli asunnon kunnosta ei ole ollut selvyyttä kaupantekohetkellä.

Vuonna 2013 käräjäoikeuteen asti eteni vajaa 230 kpl kiinteistön kauppaa koskevaa riita-asiaa. Huomioitavaa on, että vain alle 10 % reklamaatioista päätyy koskaan käräjille asti.

  • On huolestuttavaa, ettei taloja katsasteta säännöllisesti, vaikka niiden arvo on kymmenkertainen vuosittain katsastettaviin autoihin verrattuna, ihmettelee Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimitusjohtaja Marko Malmivaara.
  • Asunnon kunto voi siis olla melkein mitä tahansa ja ilman asianamukaista kunnon selvittämistä riskit huonoon asuntokauppaan ovat suuret, Malmivaara jatkaa.

Ei ole siis aivan sama, kuka asunnon kaupan yhteydessä tarkastaa, saati tarkastetaanko sitä ollenkaan.

KH-kortin noudattaminen

Asuntokaupan yhteydessä tehtävään kuntotarkastukseen on olemassa oma selkeä suoritusohjeensa KH-kortistossa (KH 90-00394). Kuntotarkastuksen suorittajille on olemassa oma tutkinto (AKK). AKK-järjestelmää ja pätevyyksiä valvoo rakennus- ja kiinteistöalan liittojen ja yhdistysten omistama Fise Oy.

Asianmukaisessa kuntotarkastuksessa noudatetaan edellä mainittua suoritusohjetta ja tarkastuksen suorittaa AKK-pätevä henkilö. Myös hyvä välitystapa edellyttää, että tarkastus suoritetaan KH-kortin ohjeen mukaan.

Mikäli tarkastaja ei etukäteen sitoudu ohjetta noudattamaan, on hyvin hankalaa jälkikäteen saada häntä vastuuseen, koska ei voida verrata hänen suoritustaan ohjeeseen.

Objektiivisuus

Ammattitaidon lisäksi erittäin tärkeää on, että kuntotarkastaja on ehdottoman puolueeton. Rakennusta ja sen ominaisuuksia arvioidaan samalla tavalla riippumatta tilaajan, myyjän tai ostajan henkilöllisyydestä. Tarkastukseen ei saa vaikuttaa tilanteessa läsnä olevien henkilöiden mielipiteet tai luulot.

Intohimo alaan, rakennusfysiikkaan ja itsensä kehittämiseen

Hyvä kuntotarkastaja on edellisten ominaisuuksiensa lisäksi intohimoinen työssään. Hänellä on peruskoulutus rakennusalalta; yleensä rakennusinsinöörin tai -mestarin tutkinto. Hän perehtyy jatkuvasti uudistuviin normistoihin, kouluttautuu säännöllisesti ja ylläpitää osaamistaan. Hän on perehtynyt rakennusfysiikkaan ja sisäilmatutkimuksiin sekä rakennuksen terveyshaittoihin.

Kokemus ja varovaisuus

Hyvällä kuntotarkastajalla on yli viiden vuoden kokemus alalta, erityisesti kosteus- ja homevaurioiden arviointi-, tutkimus- ja tarkastustehtävissä hankittua kokemusta.

Hyvä kuntotarkastaja osaa myös varoa vääriä johtopäätöksiä ja punnitsee tarkkaan mitä havaintojen perusteella voidaan sanoa ja kirjoittaa. Hyvä kuntotarkastaja on myös hyvin kiinnostunut asiakaspalautteesta ja hän varmistaa että kaupan osapuolet, niin myyjä, ostaja kuin välittäjäkin ymmärtävät todella mitä raporttiin on kirjoitettu.

Kokemus ja varovaisuus antavat pohjan tarkastusraportille, joka ottaa kantaa selkeästi, mutta jossa ei ole perusteettomia johtopäätöksiä.

Kantaa vastuun

Kuntotarkastaja vastaa tekemästään tarkastuksesta kuluttajalle kuluttajansuojalain 8 § mukaisesti. Vastuuta ei voi rajata palkkion määrään. Tarkastaja vastaa siitä, että tarkastus tehdään sopimuksen mukaisesti, ammattitaitoisesti sekä suoritusohjeen mukaisesti.

Tarkastaja vastaa tietysti myös siitä, että hänen tekemät havainnot ja johtopäätökset sekä antamat toimenpidesuositukset ovat ammattimaisesti perusteltuja ja oikeita. Mikäli todetaan, että tarkastaja on tehnyt virheen, vastaa hän niistä vahingoista, joita vaurion havaitsematta jättäminen tai ns. väärä hälytys on aiheuttanut tilaajalle. Tarkastaja ei siis vastaa vaurion korjauskustannuksista. Tarkastajan vastuu ei tietenkään poista asuntokauppalain tai maakaaren mukaisia ostajan ja myyjän välisiä vastuita.

Hyvällä kuntotarkastajalla on vastuuvakuutus, joka korvaa vahinkotapauksessa yli palkkion määrän.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: