Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Energiatodistus tarvitaan lähes aina myynnin ja vuokrauksen yhteydessä

Herkulex.fi /

Uusin, vuonna 2013 voimaan tullut energiatodistuslaki koskee vähäisin poikkeuksin kaikkea uudisrakentamista, myös pientaloja. Lain mukaan energiatodistus tarvitaan sekä rakentamisen että myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.

Vanhan lain mukaiset energiatodistukset on voitu laatia kahdella vaihtoehtoisella tavalla: joko kulutukseen tai laskelmiin perustuvina. Myös voimassaoloajat ja lomaketyypit ovat vaihdelleet. Uusi laki perustuu aina laskentaan: näin kaikki rakennukset tulevat vertailukelpoisiksi keskenään. Esimerkiksi kulutustottumukset eivät vaikuta ja vääristä E-lukua.

Todistukseen kuitenkin merkitään aina myös toteutunut kulutus omalle sivulleen, mikäli tieto on saatavilla. Todistus myös sisältää yksikäsitteisesti määritellyn, rakennuksen E-luvusta riippuvan energialuokan sekä todistuksen voimassaoloajan, joka on enintään kymmenen vuotta.

Uuden lain mukaan energiatodistus tarvitaan kaikista 1.6.2013 alkaen myytävistä ja vuokrattavista sekä luvitettavista uudisrakennuksista lukuun ottamatta alle 50 neliömetrin rakennuksia, suojeltuja rakennuksia, enintään neljä kuukautta vuosittain käytössä olevia lomarakennuksia, teollisuus- ja korjaamorakennuksia ja kirkkoja.

Vanhoja rakennuksia koskevat energiatodistukset ovat olleet pakollisia eri mittaisten siirtymäaikojen jälkeen. Vuonna 1980 tai sen jälkeen rakennusluvan saaneisiin omakoti-, erillis- ja paritaloihin sekä kerros- ja luhtitalo-osakeyhtiöihin on tarvittu asunnon myynnin ja vuokrauksen yhteydessä energiatodistus 1.6.2013 alkaen.

Jo käytössä olevia rivi-, ketju-, liike- ja toimistorakennuksia koskevat energiatodistukset ovat olleet pakollisia 1.7.2014 alkaen. Pisin siirtymäaika oli ennen vuotta 1980 rakennetuissa pientaloissa, vuoden 2017 kesäkuun loppuun asti.

Yhdistämällä vaivattomuutta asiakkaille

Laki sen tulkintoja selkiyttävine asetuksineen hyväksyttiin eduskunnassa alkukeväästä 2012 ja se tuli voimaan 1.6.2013 alkaen. Sen mukaan pätevyyden voi saada henkilö, joka on pohjakoulutukseltaan rakennusalan tai talotekniikan insinööri tai rakennusmestari.

Pätevyys voidaan myöntää myös henkilölle, jolla on mainittuja tutkintoja korvaavaksi katsottavaa työkokemusta vähintään kolme vuotta. Pätevyyksiä valvovana, ympäristöministeriön alaisena viranomaisena toimii ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.

Energiatodistusten laatijan pätevyys on voimassa enintään seitsemän vuotta. Perustasoisen pätevyyden lisäksi tulee käyttöön niin sanottu ylempi taso, johon pätevöitynyt henkilö saa tehdä myös rakennuksen jäähdytystarvelaskelmia. Pätevyyden ja sen tason voi tarkistaa ARAn Energiatodistusrekisteristä.

Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala kertoo, että yhtiön energiatodistuksia tekeviä asiantuntijoita on koulutettu tekemään niin perustason kuin vaativankin tason energiatodistuksia.  Hänen mukaansa asiakas saa korkealaatuisen energiatodistuksen, kun yhdistää energiatodistukseen tarvittavan kenttäkäynnin kuntotarkastukseen.

”Yhdistäminen on järkevää, koska kuntotarkastus tuo merkittävää lisätietoa energiatodistukseen ja sen toimenpidesuosituksiin”, Hatsala perustelee.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Lue lisää aiheesta

Jaa artikkeli: