Soita meille 0600 02110 (ark. 9–16, 2.00 €/min + pvm/mpm sis. alv 24 %)

Elinkaariajattelua soisi sovellettavan myös pientaloihin

Herkulex.fi /

Usein isojen kiinteistöjen kunnon ylläpitämisessä puhutaan elinkaariajattelusta. Siitä, että rakentamisesta lähtien on hyvä suunnitella ja seurata kiinteistön kunnossapitoa sekä tutkituttaa ja ylläpitää sen kuntoa. Miksi tätä samaa ajattelutapaa ei sovelleta myös pientaloihin? Myös omakoti-, erillis- ja paritaloja asuttavat ihmiset tarvitsevat turvallisen ja terveellisen elinympäristön eikä näitä itse pientalojakaan saa unohtaa. Ovathan ne kansallisomaisuuttamme, johon me kansalaiset olemme laittaneet jopa 70 % varallisuudestamme.

Väestöstämme hieman yli 50 % asuu omakoti- tai paritalossa. Luku on huima, sillä talojen omistajilla ei useinkaan ole tietoa kotinsa kunnosta, eikä ymmärrystä, saati taitoa sen korjaamiseksi. Isoin ongelma kuitenkin taitaa olla se, etteivät nykyajan pientaloasukkaat ymmärrä ennaltaehkäisevän kiinteistön kunnossapidon merkitystä. Omakotitalojen omistajille myös käyttöiät ovat useinkin uusi asia eikä heillä ole aktiivisesti mielessä sitä tosiasiaa, että rakennus ei säily uutena saati hyvänä ellei sitä säännöllisesti huolleta ja välillä myös korjata ja uudisteta. Kallein kiinteistön kunnossapitomenetelmä on vaurion korjaaminen. Halvemmalla pääsee kun huoltaa ja puhdistaa säännöllisin väliajoin, jolloin rakenteen kunto on tiedossa ja isot ongelmat pystytään ennaltaehkäisemään. Monesti heräämme ja tutkitutamme kotimme vasta siinä vaiheessa, kun olemme menossa asuntokaupoille. Mikä siihen on syynä, että kodin kunto kiinnostaa vasta kun myydään eikä silloin kun siellä asutaan, jopa vuosikymmenien ajan?

Asuntokaupan voisi olettaa olevan helpompaa sekä turvallisempaa kaikille osapuolille, kun kaupan kohteena olevan rakennuksen kunto on tiedossa jo hyvissä ajoin ennen ratkaisuja. Myyjänkin on helpompi lähteä myymään kotiaan kun sen kunnosta on huolehdittu ja tehdyt korjaukset on kirjattu ylös. Säännöllisellä huollolla ja rakennuksen kunnon tarkkailulla voidaan välttyä myös ikäviltä asuntokaupan ongelmilta. Jos rakennuksen kunto ei vastaa myyjän ja ostajan oletusta asiantuntijan toteamana juuri ennen kaupantekoa, saatetaan päätyä pettymyksen kautta keskustelemaan uudestaan rakennuksen hinnasta, sen korjaamisesta ja niiden kustannusten jakamisesta. Pahimmassa tapauksessa ostajat perääntyvät kaupoista ja myyjä jää kahden asunnon loukkoon. Tällöin kaupan osapuolten on helppo kohdentaa oma pettymys ulkopuoliseen asiantuntijaan, jonka kaupan osapuolet tilasivat toteamaan vain sen, mikä olisi voitu estää suunnitelmallisella huollolla.

Harmituksen aikaan monesti myyjältä ja ostajalta unohtuu valitettavasti se, että onneksi kuntotarkastaja pyydettiin tutkimaan rakennuksen kunto, jolloin ikäviltä yllätyksiltä vältyttiin kaupan jälkeen. Monesti nämä yllätykset kun johtavat nykyaikana liiankin helposti vuosia kestäviin oikeuskäsittelyihin ja riidat sekä taloudellinen ahdinko ovat valtaisat

Raksystems toivoo, että jo lähitulevaisuudessa opimme myös pientalopuolella elinkaariajattelun merkityksen ja alamme huoltamaan ja tutkituttamaan kotejamme säännöllisin väliajoin. Ylläpitävä tarkastustoiminta on vapaaehtoista mutta Raksystems Insinööritoimisto Oy:n Kuntotarkastukset -yksikön johtaja Kim Malmivaara uskoo ja toivoo, että valtion päättäjät ymmärtäisivät kuinka isosta asiasta on kyse. Ei pelkästään taloudellisesti mutta myös kansalaistemme terveyden kannalta. Olisi tärkeää, että rakennusten kuntoa seurataan ja tutkitaan säännöllisillä tarkastuksilla, jotta myös korjausvelkamme saataisiin kuriin.

Seuraa meitä ja pysyt aina ajan tasalla asunto- ja kiinteistöoikeudellisissa asioissa:

Seuraa meitä Facebookissa
Seuraa meitä LinkedInissä

Tarvitsetko apua?

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli: